Thuiswerken,
recht of voorrecht?

Wat zegt de rechtspraak over thuiswerken?

Thuiswerken

Thuiswerken. Heb je daar als werknemer recht op of kan een werkgever ook bepalen dat je gewoon op kantoor moet komen werken? Meestal gaat dit allemaal in goed overleg. Maar hoe zit het nou als werkgever en werknemer er samen niet uitkomen? In deze blog uitleg over de Wet Flexibel Werken en een goed voorbeeld uit recente rechtspraak over thuiswerken.

Wet Flexibel Werken

De Wet Flexibel Werken is op 1 januari 2016 ingegaan en dient ter bevordering van het thuiswerken. Maar geeft deze wet iedereen het recht op thuiswerken? Nee, zo simpel is het niet. Een werknemer kan op grond van deze wet een officieel verzoek tot ‘aanpassing van de arbeidsplaats’ indienen. De werkgever is vervolgens (slechts) verplicht om het verzoek in overweging te nemen en binnen één maand te reageren. Het criterium van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen geldt in dit kader niet. Een automatisch recht op thuiswerken, nadat een werknemer hierom heeft gevraagd, bestaat dus niet.

Let er als werkgever wel op dat het verzoek tot thuiswerken goed wordt vastgelegd. De Wet Flexibel Werken kent namelijk het systeem van ‘Wie zwijgt, stemt toe’. Als binnen één maand (voor de beoogde ingangsdatum) geen besluit is genomen, dan geldt het thuiswerkverzoek als automatisch ingewilligd.

Thuiswerkdag terugdraaien

Is een eenmaal overeengekomen thuiswerkdag heilig? In principe kan een thuiswerkdag een arbeidsvoorwaarde worden. Deze is dan moeilijker terug te draaien. Maar heilig is het niet. Zo oordeelde het Hof Amsterdam recentelijk nog op 30 januari 2018 over een kwestie waarin de werkgever succesvol een thuiswerkdag van een werknemer terugdraaide naar een kantoordag.

Het betrof een redacteur bij een uitgeverij die al sinds 2010 standaard op vrijdag thuiswerkte. Omdat de werkgever ontevreden was met het functioneren van de redacteur, werd verzocht om de thuiswerkdag voortaan weer op kantoor door te brengen. Het Hof was van oordeel dat dit een redelijk voorstel was, gelet op de kritiek die al langere tijd aanwezig was. De werknemer kon daarnaast ook geen specifieke reden noemen waarom hij persé thuis moest werken op vrijdag, behalve dat dit ‘rustiger’ was. De werkgever won de zaak en de thuiswerkdag werd teruggedraaid.

Conclusie

Zoals gezegd, gaan de meeste verzoeken inzake thuiswerken in goed overleg. Maar wanneer een dergelijk overleg spaak loopt, is het belangrijk om te weten wat de geldende regels zijn. Heb je na het lezen van bovenstaande blog nog vragen hierover? Neem dan gerust contact op met Bram Furstner of één van onze andere specialisten.

Bron:

Gerechtshof Amsterdam d.d. 30 januari 2018 ECLI:NL:GHAMS:2018:317

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

2020-09-24T08:18:04+02:00
Ga naar de bovenkant