Veelvuldig ziekmelden leidt
tot verstoorde arbeidsrelatie

Ziek, beter, ziek, beter, etc.

Veelvuldig ziekmelden

Sommige werknemers melden zich om de haverklap ziek. Het gaat dan om veelvuldig ziekmelden voor vaak korte periodes. Een bedrijfsarts wordt vaak niet meteen ingeschakeld als een werknemer een paar dagen ziek is. Zo kan het moeilijk zijn om de vinger op de pols te houden bij veel korte ziekmeldingen, zeker als een werknemer dit langdurig blijft volhouden. De ontslaggrond frequent ziekteverzuim is nog nooit door een kantonrechter toegewezen, maar inmiddels bestaat wel een andere oplossing. Meer weten? Lees het in deze blog.

Veelvuldig ziekmelden

Veelvuldig ziekmelden voor een korte periode kan voor moeilijkheden zorgen bij werkgevers. Het levert organisatorische problemen op en vaak moet een beroep worden gedaan op de collegialiteit van directe collega’s die het werk moeten opvangen. Zoals gezegd, is de ontslaggrond frequent ziekteverzuim (c-grond) nog niet eerder toegewezen door rechters. Hiervoor moet het ziekteverzuim namelijk onaanvaardbaar zijn voor de bedrijfsvoering. Dit is een hoge drempel die niet snel wordt gehaald, zeker niet bij wat grotere bedrijven. Wat kan dan wel?

De kwestie

Een werknemer was sinds 2009 in dienst als caissière bij een grote supermarkt. De werkgever wilde met de werknemer spreken over haar hoge ziekteverzuim. Ze was in de periode april-december 2017 39% van de tijd ziekgemeld. Nadat de werkgever berichtte haar inzetbaarheid te willen laten toetsen door een bedrijfsarts, begon de werknemer zich nog vaker af en aan ziek te melden. Na iedere ziekmelding werd een afspraak bij de bedrijfsarts gepland, waarna snel een betermelding volgde. De werknemer stelde vervolgens dat zij het nut van een afspraak met de bedrijfsarts niet inzag als zij hersteld was. In de periode januari-juni 2018 liep het ziekteverzuim helemaal de spuigaten uit. Ze meldde zich ziek voor 28 van de 31 diensten. Er volgde (na een waarschuwing) een loonsanctie en de werkgever stapte naar de rechter.

Verstoorde arbeidsverhouding

De rechter ontbond de arbeidsovereenkomst op basis van een verstoorde arbeidsverhouding. Door zich steeds ziek en weer beter te melden en daaraan te verbinden dat ze de bedrijfsarts niet hoefde te bezoeken, had de werknemer bewust een beoordeling van de bedrijfsarts gefrustreerd. Ze had ook een minder strikte en juridische houding moeten aannemen in dit geheel. Ontslag volgde met toewijzing van een transitievergoeding ad € 1.691,-.

Tot slot

Een werkgever kan meestal wel inschatten of een bedrijfsarts moet worden ingeschakeld of niet. Indien een werknemer die bezoeken vervolgens frustreert of misbruik maakt van het systeem, dan kan worden gewaarschuwd voor een loonsanctie. Indien dat ook geen effect heeft, dan is het mogelijk de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden wegens een verstoorde arbeidsverhouding. Vragen? Neem dan gerust contact met Charlotte Koopman of één van onze andere arbeidsrechtspecialisten.

Bron:
Rechtbank Rotterdam d.d. 15 maart 2019, ECLI:NL:RBROT:2019:2616

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

2020-09-24T09:22:21+00:00
Ga naar de bovenkant