Home » Verhuizing met kinderen na scheiding: mag dat?

Verhuizing met kinderen na scheiding: mag dat?

(Vervangende) toestemming verhuizing met kinderen.

verhuizing met kinderen

Gescheiden ouders kunnen niet zomaar verhuizen. Voor een verhuizing met kinderen heb je toestemming nodig van de andere gezaghebbende ouder. Bijvoorbeeld als je vertrekt uit de huidige woonplaats van de kinderen. Krijg je geen toestemming? Dan kun je de rechter om vervangende toestemming vragen. Hoe zit het als je gedwongen wordt te verhuizen naar een andere woonplaats, vanwege financiële redenen of een woningtekort? Over die vraag boog het Hof Arnhem-Leeuwarden zich. Ook nieuwsgierig wat de rechter vond? Lees het in deze blog.

De kwestie
De ouders van een kind (geboren in 2020) zijn in juni 2023 gescheiden. Beide ouders hadden het gezag over het kind. De moeder kon echter het appartement, waarin partijen hadden samengewoond, na het vertrek van de vader niet meer betalen. Het lukte haar evenmin om in de huidige woonplaats een andere woning te vinden. Ze had op vele woningen gereageerd, maar zij bleek keer op keer kansloos zonder een urgentieverklaring.

Om die reden moest de moeder noodgedwongen met het kind naar een andere woonplaats verhuizen. Zij had wegens tijdsgebrek geen toestemming gevraagd aan de vader. De (huur)schulden liepen namelijk erg snel op. Via een stichting kon de moeder een sociale huurwoning bemachtigen in een nieuwe woonplaats. De vader was het niet met de verhuizing eens. Daarom vroeg de moeder alsnog vervangende toestemming aan de rechter.

Wat vond de rechter?
Het Hof stelde, zoals gebruikelijk, het belang van het kind voorop. Het Hof nam het de vader daarom kwalijk dat hij de moeder na de scheiding niet financieel had gesteund om in de oorspronkelijke woonplaats te kunnen blijven wonen. Zeker gelet op het feit dat de vader zelf helemaal geen woonlasten had, nu hij weer bij zijn ouders inwoonde. De vader had het huurappartement van de moeder (voorlopig) kunnen aanhouden, zodat ze niet hadden hoeven te verhuizen. Dit had de vader niet gedaan. Door zijn handen geheel van de situatie af te trekken, had de vader niet in het beste belang van het kind gehandeld. Het vooropstellen van het welzijn van een kind is voor alle ouders verplicht. Omdat de vader dit had nagelaten, oordeelde het Hof in het voordeel van de moeder. Zij kreeg vervangende toestemming voor de verhuizing.

Tot slot
Een verhuizing met kinderen is nooit eenvoudig en al helemaal niet als hierover onenigheid bestaat tussen gescheiden ouders. Het is daarom belangrijk om je goed (vooraf) te laten informeren en vooral geen overhaaste beslissingen te nemen. Heb je vragen over gezag, omgang of wellicht een aanstaande verhuizing met kinderen? Neem dan gerust contact op met Kimberly Rozema of één van onze andere specialisten.

Bron:
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 13 juli 2023, ECLI:NL:GHARL:2023:5961

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-08-17T11:40:07+00:00augustus 17, 2023|Civiel recht, Meena Kashyap|Reacties uitgeschakeld voor Verhuizing met kinderen na scheiding: mag dat?
Ga naar de bovenkant