Werkgever mag e-mail
werknemer niet zomaar checken
Europese hof voor de rechten van de mens staat op voor privacy.
Hoe zit het met privacy op de werkvloer? Mag een werkgever zomaar in de inbox van zijn werknemers neuzen en alle mailtjes lezen die daarin staan opgeslagen? Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft antwoord gegeven op deze vraag. Een antwoord dat relevant is voor alle Nederlandse werkgevers en werknemers. Lees hierover in deze blog.
Roemenië
De kwestie betrof een 38-jarige verkoopmedewerker uit Roemenië. Hij had onder werktijd met zijn zakelijke Yahoo Messenger berichtjes gestuurd naar zijn verloofde en zijn broer. Zijn werkgever hield het privé gebruik in de gaten. De werknemer werd vervolgens ontslagen, omdat hij het account privé had gebruikt. Dit was in strijd met de bedrijfsregels van de werkgever. De werkgever had zeven dagen lang alle verzonden berichten van de werknemer geprint en gelezen. In Roemenië oordeelden alle rechtelijke instanties dat de privacy van de werknemer niet was geschonden. De werknemer vond dat zijn recht op artikel 8 EVRM (“the right to respect private and family life, the home and correspondence”) was geschonden en stapte naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.
Europese hof
Na een jarenlange rechtszaak deed het Hof op 5 september 2017 uitspraak. Het Hof was intern sterk verdeeld, maar gaf uiteindelijk de werknemer gelijk. De rechters oordeelden (met een stemming van elf tegen zes) dat het recht op een privéleven inderdaad was geschonden door de werkgever. De Roemeense rechters hadden onjuiste afwegingen gemaakt. Zij hadden verzuimd te kijken of het bedrijf de werknemers vooraf duidelijk op de hoogte had gesteld van de mogelijkheid op controle. Daarnaast oordeelde het Hof dat zelfs bij een waarschuwing vooraf, dit nog geen ongelimiteerd recht van de werkgever oplevert om al het berichtenverkeer in te zien. Ook hadden de Roemeense rechters moeten kijken of de werkgever een legitieme reden had voor het onderzoek en of een andere, minder ingrijpende, maatregel mogelijk was geweest. Bijvoorbeeld het controleren van het berichtenverkeer zonder de inhoud te lezen.
Conclusie
Bedrijven die werknemers willen controleren, mogen dat dus niet zomaar doen. Het recht op privacy geldt ook op de werkvloer. Slechts onder strikte voorwaarden mag je de inbox van een werknemer controleren. Dit mag alleen als (1) de werknemer vooraf op de hoogte is dat de inbox kan worden ingezien, (2) de inzage noodzakelijk is en (3) controle niet op een andere manier kan. Sommige werkgevers hebben een regeling voor privé gebruik van o.a. e-mail. Dit is ook ons advies. Werknemers kunnen hier dan rekening mee houden en eventueel hun gedrag aanpassen. Toch blijft een goede afweging noodzakelijk. Een ongelimiteerd recht op controle van de inbox van de werknemer gaat nou eenmaal te ver.
Tot slot
Deze zaak is een mooi voorbeeld van een mix tussen het arbeidsrecht en het recht op privacy. Het belang van het opstellen van een goede regeling voor privé gebruik van bijvoorbeeld email wordt weer eens aangestipt. Personeelsregelingen met privacyaspecten zullen bovendien aangepast moeten worden aan de Europese Privacy Verordening die per 25 mei 2018 in werking treedt. Arbeidsrechtadvocaat Charlotte Koopman organiseert binnenkort een themamiddag met veel meer informatie over werkgever, werknemer en privacy. Houd onze website in de gaten voor meer details!
Bron:
Lees hier de hele uitspraak: Uitspraak EHRM 5 september 2017
Liever direct contact opnemen?
Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog
Gerelateerde artikelen
Op de hoogte blijven?
Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.