Home » Automatisch gezamenlijk gezag kind

Automatisch gezamenlijk gezag kind

Vanaf 1 januari 2023 gaat wetswijziging in.

automatisch gezamenlijk gezag

Afgelopen maand speelde de break-up van ‘BN-ers’ Lil Kleine en Jaimie Vaes zich af bij de Rechtbank Amsterdam. Tijdens deze zitting kwam naar voren dat de zanger geen ouderlijk gezag heeft over hun zoontje. De moeder zou hiervoor geen toestemming hebben gegeven. En dit komt veel vaker voor dan je denkt. Vanaf 1 januari 2023 verandert daarom de regelgeving inzake het ouderlijk gezag. Automatisch gezamenlijk gezag wordt het uitgangspunt. De positie van de vader wordt daardoor meer gelijkwaardig aan de moeder. Lees meer hierover in deze korte blog.

Hoe werkt het nu?
Als ouders van een kind niet getrouwd zijn, dan moet een vader het kind apart erkennen. Willen de ouders ook gezamenlijk gezag over het kind? Dan moeten beide ouders, ná de erkenning, in het gezagsregister aangeven dat zij gezamenlijk gezag willen. Het komt regelmatig voor dat de moeder niet meewerkt aan het ouderlijk gezag van de vader. Dit maakt vaders afhankelijk van de medewerking van de moeder. Geeft de moeder geen toestemming, dan kan de vader wel nog naar de rechter stappen voor gezamenlijk gezag. Met alle tijd en kosten van dien. Het is normaliter wel de moeite waard. De rechter zal het verzoek slechts afwijzen als het kind klem of verloren zal raken tussen de ouders of wanneer afwijzing van het verzoek in het belang van het kind noodzakelijk is.

Vanaf 1 januari 2023
Vanaf 1 januari 2023 wijzigt de wet. Voor kinderen die na 1 januari 2023 worden geboren, geldt dat sprake is van automatisch gezamenlijk gezag. Het gezamenlijk gezag wordt namelijk gekoppeld aan de erkenning van een kind. Door deze wetswijziging wordt het huidige systeem omgedraaid. Wanneer ouders geen stappen ondernemen, dan ligt de bal niet langer meer bij de vader om het gezamenlijk gezag aan te vragen. De moeder zal actief stappen moeten nemen om het gezamenlijk gezag te laten beëindigen (indien nodig). Deze nieuwe regelgeving zal overigens alleen gelden bij erkenningen die ná 1 januari 2023 plaatsvinden.

Tot slot
Het wetsvoorstel zal (in alle waarschijnlijkheid) op 1 januari 2023 in werking treden. Mocht je nu al vragen hebben over deze wet of over gezamenlijk gezag, neem dan gerust contact op met de advocaten van onze familierechtpraktijk, zoals Kimberly Rozema, Meena Kashyap, of één van onze andere specialisten.

Bron:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag/gezamenlijk-gezag-door-erkenning-vanaf-2023

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-12-09T14:52:07+00:00december 9, 2022|Personen- en familierecht|Reacties uitgeschakeld voor Automatisch gezamenlijk gezag kind
Ga naar de bovenkant