Home » Extra kosten kinderopvang tijdens lockdown

Extra kosten kinderopvang tijdens lockdown

Rechter bevestigt bindend advies Geschillencommissie.

kosten kinderopvang tijdens lockdown

In de afgelopen 2 jaar zijn er 3 periodes geweest waarin kinderopvangorganisaties hun deuren verplicht moesten sluiten. Alle ouders werden verzocht om de kosten voor de kinderopvang tijdens de lockdown gewoon door te betalen. Hiervoor werden de ouders later weer gecompenseerd door de Sociale Verzekeringsbank. Deze vergoeding was echter exclusief het bovenwettelijke deel van de uurprijs. Dat is het deel van de uurprijs dat boven het maximale uurtarief ligt dat wordt vergoed via de kinderopvangtoeslag. Voor wiens rekening komen de extra kosten van de kinderopvang tijdens de lockdown?

Kosten kinderopvang tijdens lockdown
De Rechtbank Rotterdam heeft op 4 maart 2022 bepaald dat een bindend advies van de Geschillencommissie Kinderopvang over dit onderwerp in stand dient te blijven. Die beslissing kwam erop neer dat het deel van de uurprijs boven het maximale uurtarief voor rekening diende te komen van de kinderopvangorganisatie. Dit was ook al het advies van de verschillende brancheorganisaties in de kinderopvang.

Op grond van een bindend advies van de Geschillencommissie Kinderopvang moest het kinderopvangbedrijf het bovenwettelijke deel van de uurprijs terugbetalen aan de ouders. Het kinderopvangbedrijf stapte echter naar de rechter en vorderde vernietiging van het bindend advies van de Geschillencommissie Kinderopvang.

Achtergrond bindend advies
Een bindend advies is een overeenkomst waar partijen zich aan hebben verbonden. Partijen zijn dus aan een bindend advies beslissing gebonden. Slechts indien de beslissing naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn, kan de beslissing worden vernietigd.

De rechter gaat het inhoudelijke geschil niet opnieuw beoordelen, maar doet een marginale toets. De rechter in casu oordeelde dat de gebondenheid aan het bindend advies van de Geschillencommissie Kinderopvang naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet onaanvaardbaar was. Kortom: het bindend advies werd door de rechter niet vernietigd. Deze uitspraak illustreert dat het bindend advies écht bindend is, ook al wordt de procedure als laagdrempelig ervaren.

Tot slot
Heb jij vragen over het bindend advies of wil jij bindend advies bepalingen opnemen in jouw overeenkomst? Of heb je als kinderopvangorganisatie vragen over de kosten kinderopvang tijdens de lockdown? Neem dan gerust contact op met Menno Loos of Charlotte Koopman. Zij zijn samen met het gehele Team Kinderopvang zeer ervaren in dit soort kwesties en hebben hier dagelijks mee te maken.

Bron:
Vonnis Rechtbank Rotterdam, 04 maart 2022, ECLI:NL:RBROT:2022:1064
Bindend advies Geschillencommissie Kinderopvang, 15 april 2021

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-04-13T12:18:09+00:00april 13, 2022|Menno Loos|Reacties uitgeschakeld voor Extra kosten kinderopvang tijdens lockdown
Ga naar de bovenkant