Home » Eerlijk zijn bij sollicitatie: juridisch verplicht?

Eerlijk zijn bij sollicitatie: juridisch verplicht?

Wat mag een sollicitant wel of niet verzwijgen?

Eerlijk zijn tijdens sollicitatie

Het klinkt voor de hand liggend: eerlijk zijn tijdens een sollicitatie. Maar zijn er dingen die een sollicitant -juridisch gezien- verplicht moet vertellen aan een toekomstige werkgever? In deze blog gaan we in op leugens op een CV, het verzwijgen van medische perikelen en hoe om te gaan met een werknemer die verzweeg dat ze al eens was ontslagen door het bedrijf waar zij opnieuw solliciteerde.

Eerlijk zijn tijdens sollicitatie 1: liegen over diploma
Een werknemer solliciteerde op een functie in de zorg. In de vacature stond “je hebt een zorg gerelateerde opleiding op minimaal mbo-niveau”. Tijdens de sollicitatieprocedure was zij niet eerlijk over het feit dat ze niet over een mbo-diploma beschikte. Zij werd aangenomen, maar moest wel nog haar mbo-diploma overleggen. Omdat zij dit bleef uitstellen, begon de werkgever (na een half jaar!) te twijfelen. Na vele malen in de gelegenheid te zijn gesteld het diploma te laten zien, werd ze op staande voet ontslagen. De kantonrechter vond dat zij door te verzwijgen dat zij niet over een mbo-diploma beschikte, de werkgever bewust langdurig had misleid. Het ontslag hield stand.

Eerlijk zijn tijdens sollicitatie 2: chronische ziekte niet vermelden
Dan de werknemer die tijdens haar sollicitatietraject een chronische ziekte (fibromyalgie) verzweeg. Nadat zij in dienst trad, viel zij langdurig ziek uit. De werkgever vond dat sprake was van dwaling tijdens de sollicitatie en ontsloeg de werknemer op staande voet wegens “het verzwijgen van essentiële medische informatie”. De rechter was het hier niet mee eens. Uit niets bleek dat de werknemer wist dat haar aandoening zo erg was dat het haar langdurig zou belemmeren in haar werk. Zij had dit niet bewust verzwegen en er was geen meldingsplicht van toepassing.

Eerlijk zijn tijdens sollicitatie 3: ontslag bij dezelfde werkgever verzwegen
De laatste zaak was wel heel uniek. Een werknemer was in 2016 ontslagen bij Philips wegens een verstoorde arbeidsverhouding. Haar functie destijds was Global Supplier Accountmanager. In 2021 heeft zij opnieuw gesolliciteerd bij Philips. Saillant detail: zij gebruikte eenn andere voornaam en haar eerdere dienstverband bij Philips stond niet op haar CV. Zij werd aangenomen voor de functie van Marketing Director met een maandsalaris van € 12.500,-. Enkele maanden later kwam de aap toch uit de mouw. Zij werd op staande voet ontslagen. De rechter was het hiermee eens. Door het verzwijgen van haar arbeidsverleden bij Philips had zij het vertrouwen blijvend geschonden. Zij had relevante informatie verzwegen en de werkgever bewust misleid tijdens het sollicitatieproces.

Tot slot
Verzwijgen dat je een bepaald diploma niet hebt, is onacceptabel. Hetzelfde geldt voor het verzwijgen (en liegen) van je arbeidsverleden, zeker als het om hetzelfde bedrijf gaat. Bij een chronische ziekte ligt het een stuk genuanceerder. Dit zal per geval verschillen, maar de rechter in bovengenoemde zaak ging niet mee met de werkgever. Dit zou wellicht anders zijn geweest als de werknemer van tevoren had geweten dat zij haar nieuwe baan nooit zou kunnen uitvoeren. Vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op met Dorien Zwart, Dunya van der Mark of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
1: Rechtbank Rotterdam 16 november 2023, ECLI:NL:RBROT:2023:10828
2: Rechtbank Oost-Brabant 30 augustus 2023, ECLI:NL:RBOBR:2023:4388
3: Rechtbank Amsterdam 27 juni 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:3622
 

 

 

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2024-03-19T14:31:57+01:00maart 18, 2024|Arbeidsrecht, Dorien Zwart|Reacties uitgeschakeld voor Eerlijk zijn bij sollicitatie: juridisch verplicht?
Ga naar de bovenkant