Home » Gescheiden ouders: toestemming voor een verhuizing

Gescheiden ouders: toestemming voor verhuizing

Ik vertrek! Of toch niet?

toestemming voor een verhuizing

Gescheiden ouders moeten toestemming vragen voor een verhuizing. Geeft de andere ouder geen toestemming voor een verhuizing, dan kan de verhuizende ouder vervangende toestemming vragen aan de rechter. Let op! Toestemming moet vóór een verhuizing worden gevraagd. Doe je dat achteraf, dan kan dat nare gevolgen hebben. Meer weten?

Toestemming voor een verhuizing
Een verhuizing met kinderen vergt goede voorbereiding. Niet alleen vanwege praktische redenen, maar ook in juridische zin. Zo moet voor vervangende toestemming o.a. sprake zijn van:

  • een noodzaak om te verhuizen;
  • een goede en doordachte voorbereiding (is nagedacht over kinderopvang en/of school);
  • goede afspraken over het voorzetten van de zorgregeling met de niet verhuizende ouder.

Voldoet de verhuizende ouder niet aan bepaalde criteria, dan zal de rechter geen vervangende toestemming verlenen. Het kind blijft dan waar het was. Niet alle verhuizende ouders nemen deze voorwaarden serieus. Sommigen verhuizen toch, zonder de vereiste toestemming van de andere ouder of de rechter. Zo ook bij een recente zaak van de Rechtbank Rotterdam.

“Ik doe het en ik zie wel wat ervan komt
In die zaak was een moeder bij haar vriend ingetrokken, ver weg van hun oorspronkelijke woonplaats. En dus ook ver weg van de vader. Er was geen toestemming voor een verhuizing. Dit schoot bij de rechter in het verkeerde keelgat. Het gedrag van de moeder werd gezien als onrechtmatig handelen. De rechter sprak over het “voor de bus werpen” van het kind.

Volgens de rechter was de moeder het belang van het kind volledig uit het oog verloren. Gevolg: de moeder moest terugverhuizen met het kind. Deed zij dit niet, dan stond daar een dwangsom op. Iedere andere beslissing zou volgens de rechter het “volstrekt ongewenste gedrag” van de moeder belonen. Een duidelijk signaal aan andere ouders, namelijk: “Bezint eer ge begint”.

Wanneer is de toestemming definitief?
Bij het Hof Arnhem-Leeuwarden speelde in dat kader ook een interessante zaak. Daar had de moeder wél toestemming gekregen van de rechtbank om te verhuizen. De vader ging echter in hoger beroep. De moeder wachtte dat hoger beroep niet af en verkocht alvast haar huis. Het Hof besloot anders dan de rechtbank. Daardoor mocht de moeder toch niet met de kinderen verhuizen. De les: niet vertrekken zolang het oordeel van de rechter nog niet definitief is.

Conclusie
Een goede voorbereiding en toestemming vragen voor een verhuizing. Dit is allebei essentieel. Vragen over de (juridische) voorbereiding of (vervangende) toestemming? Neem dan gerust contact op met Kimberly Rozema, Meena Kashyap of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Rechtbank Rotterdam 05-12-2023, ECLI:NL:RBROT:2023:11635
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 12-12-2023, ECLI:NL:GHARL:2023:10668

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2024-02-05T08:27:57+01:00februari 5, 2024|Civiel recht, Meena Kashyap|Reacties uitgeschakeld voor Gescheiden ouders: toestemming voor een verhuizing
Ga naar de bovenkant