Home » Streep door lokaal lachgasverbod

Streep door lokaal lachgasverbod

Overijverige burgemeester wordt teruggefloten.

lachgasverbod

De burgemeester van Veenendaal is te ver gegaan. Dat besloot de rechter eind november 2021 in een belangrijke uitspraak over de bevoegdheden van een burgemeester in afwachting van landelijke wetgeving. De zaak ging over het Veenendaalse lachgasverbod in de horeca. De boodschap van de rechter was duidelijk. De burgemeester mocht de verkoop van lachgas in de horeca alleen verbieden als door het lachgasgebruik de openbare orde zou worden verstoord. En dat was niet het geval. In deze zaak werd de horecaondernemer door DKVA bijgestaan.

Lachgasverbod?
Horecaondernemers moesten zich vanaf 1 februari 2020 aan een extra voorwaarde houden: recreatief lachgas mocht niet langer worden verkocht in- of vanuit het horecabedrijf. Een lachgasverbod dus. Opmerkelijk, omdat lachgas tot op heden gewoon een legaal product is. De burgemeester van Veenendaal zette toch door, omdat hij  zich zorgen maakte over de gezondheidsrisico’s van het gebruik van lachgas bij jongeren. Begrijpelijk, vond de rechter, maar het is niet aan de burgemeester het gebruik op deze manier een halt toe te roepen. Dat is aan de wetgever in Den Haag. Een burgemeester mag alleen voorwaarden stellen in het belang van de openbare orde. Omdat daarvoor geen concrete aanwijzingen waren, ook niet van een dreigende verstoring, mocht de burgemeester het lachgasverbod niet opleggen. De horecaondernemer kreeg dus gelijk.

De gevolgen
Deze uitspraak zal niet alleen gevolgen hebben voor de gemeente Veenendaal. Veel gemeenten in Nederland proberen linksom of rechtsom allerhande gebruik aan banden te leggen. In dit geval via een lachgasverbod. Vaak worden daarbij, vooruitlopend op landelijke regelgeving, de grenzen opgezocht. Helaas worden die grenzen soms ook overschreden, zoals deze uitspraak laat zien. Het is belangrijk voor gemeenten om samen met horecaondernemers op te trekken. Zo maak je verantwoord beleid mogelijk in plaats van meteen tot een verbod te besluiten. Zeker als een verbod juist een averechts effect heeft.

Tot slot
Ben je ondernemer en ben je het oneens met maatregelen die de gemeente heeft opgelegd om jouw bedrijf aan banden te leggen? Of loop je bij andere kwesties tegen een overijverige burgemeester aan? Dan ben je bij DKVA aan het goede adres. Ook gemeenten kunnen bij ons terecht over te nemen maatregelen. Zo werken we samen aan verantwoord beleid in de aanloop naar landelijke wetgeving. Neem gerust contact op met Meena Kashyap, Leonie Heijnen-Bos of één van onze andere specialisten.

Bron:
Rechtbank Midden-Nederland d.d. 26 november 2021, ECLI:NL:RBMNE:2021:5766

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-12-02T09:16:04+00:00december 2, 2021|Bestuursrecht, Meena Kashyap|Reacties uitgeschakeld voor Streep door lokaal lachgasverbod
Ga naar de bovenkant