Home » Uber verliest kort geding

Uber verliest kort geding

AVV CAO Taxivervoer blijft van kracht.

uber

Zoals te doen gebruikelijk, delen wij altijd graag mooie juridische overwinningen. Afgelopen dinsdag (18 juli 2022) kwam er weer zo eentje binnen. Ditmaal betrof het een kort geding dat Uber had aangespannen tegen de Staat, FNV, CNV en KNV. Ons kantoor stond FNV, CNV en KNV bij. Lees in deze korte blog waar het over ging en wat de uitkomst was.

Waar ging het om?
FNV was eind 2020 bij de Rechtbank Amsterdam een procedure gestart tegen Uber. In die procedure moest de vraag worden beantwoord of de verhouding tussen Uber en de chauffeurs moest worden gekwalificeerd als een arbeidsovereenkomst. De Rechtbank Amsterdam zei: ja. Vervolgens kwam de rechtbank tot het oordeel dat dit tot gevolg had dat de CAO Taxivervoer dan van toepassing was voor Uber, althans voor de periode dat deze CAO algemeen verbindend is verklaard.

Dit betekende dat opeens 11.000 Uber chauffeurs voortaan als werknemer moesten worden aangemerkt in plaats van zzp-er. Uber wilde niet gebonden zijn aan deze CAO. Daarom hoopte het taxi-platform dat de voorzieningenrechter een streep zou halen door de algemeen verbindend verklaring van de CAO Taxivervoer. Daar ging het kort geding over.

Wat zei de rechter?
De rechter heeft de eis van Uber afgewezen. Een algemeen verbindend verklaring is een besluit van de Minister die daarvoor een grote mate van beleids- en beoordelingsvrijheid heeft. Een streep door zo’n besluit vindt alleen plaats “indien de beslissing van de minister onmiskenbaar in strijd is met (hogere) wettelijke voorschriften of algemene (ongeschreven) rechtsbeginselen, waaronder de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Deze criteria wijzen op grote terughoudendheid, die temeer geboden is in een kort geding. Deze terughoudendheid vindt haar grond in de scheiding der machten.”

Er was geen sprake van onmiskenbaar onrechtmatig handelen door de Minister. Het gevolg is dat de Avv in stand blijft en dat Uber dus niet wordt uitgezonderd/gedispenseerd van de toepassing van de CAO.

Tot slot
Uber heeft op 14 september 2021 hoger beroep ingesteld tegen de procedure met FNV (de basis van bovenstaand kort geding). Het is thans wachten op de uitkomst van die zaak. Vragen over het bovenstaande? Neem dan gerust contact op met Michel Heijlaerts, Chantal de Blaeij of één van onze andere specialisten.

Bronnen
Rechtbank Den Haag 18 juli 2022, ECLI:NL:RBDHA:2022:7111

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-07-22T08:45:47+00:00juli 21, 2022|Arbeidsrecht|Reacties uitgeschakeld voor Uber verliest kort geding
Ga naar de bovenkant