Werkgever hoeft werknemer
niet te heropvoeden

Ontslag op grond van verstoorde arbeidsverhouding.

werknemer opvoeden

In het arbeidsrecht wordt soms veel van werkgevers gevraagd. Als een werknemer disfunctioneert, dan moet de werkgever daar flink mee aan de slag. Een verbetertraject, scholing, begeleiding, etc. Een geschil met een werknemer? Denk dan aan mediation of herplaatsing naar een andere afdeling. Dossieropbouw is in elke situatie van groot belang. Want zonder dossier kan een werkgever niets. De grens ligt bij heropvoeden. Van een werkgever wordt niet verwacht dat zij werknemers de basale normen en waarden bijbrengt. Dat volgt uit de recente uitspraak van de Rechtbank Rotterdam. Een werknemer werd, zonder dossier, ontslagen wegens een verstoorde arbeidsverhouding en kreeg geen enkele vergoeding mee. Hoe dit zit, lees je in deze blog.

Kwestie

De werknemer was sinds 2013 in dienst als algemeen medewerker. Deze werknemer had weinig manieren en een kort lontje. Hij gedroeg zich niet zoals je op de werkvloer mocht verwachten. Hij leerde ook niet van eerdere aanvaringen. Keer op keer zocht hij de confrontatie op als hij werd aangesproken. Schelden, dreigen, uitdagen, schreeuwen, het gebeurde allemaal. Niet alleen tegen collega’s, ook tegen leidinggevenden. In de periode april 2016 – zomer 2018 zijn meerdere incidenten en gesprekken geweest. Enkele collega’s gaven voorbeelden:

Collega 1: “Ik zei tegen de leidinggevende dat als je werknemer iets doodnormaals vraagt, hij meteen boos wordt en begint te schelden. Als je iets tegen hem zegt wat hem niet aanstaat, krijg je direct de volle laag om niets. Hij begint dan meteen te schreeuwen. Zo kan je niet werken. Hij schreeuwt dan dat ik hem discrimineer. Dat slaat nergens op.”

Collega 2: “Werknemer wilde niets horen en was niet voor rede vatbaar. Hij gaf aan dat het oneerlijk was en dat hij ook achter een draaibank wilde staan. Ik heb hem uitgelegd dat het jaren leren kost om achter een bank te staan. Werknemer zei: ‘dat lieg je, ik kan dat in een paar weken wel leren.’ Ik heb het als vervelend ervaren dat er geen gesprek mogelijk was. Steeds kreeg ik het gevoel dat het alleen ging om zijn mening, en dat het er niet toe deed wat een ander ervan vindt.”

Collega 3: “Hierop werd werknemer zeer agressief en begon de directeur te intimideren door heel dicht bij hem te gaan staan en hem uit te dagen. Werknemer schreeuwde tegen de directeur “Geef me dan een klap als je durft, dat wil je toch? Sla me dan!” Als hij uiteindelijk buiten staat, blijft hij nog steeds de directeur uitdagen en intimideren. Later die dag belde de werknemer naar de directeur om hem weer uit te schelden.”

De werkgever was het (logischerwijs) zat. Hij verzocht om ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van een verstoorde arbeidsverhouding zonder toekenning van enige vergoeding.

Verweer werknemer

De werknemer vond dat tegen hem geen dossier was opgebouwd. De laatste keer dat hij een functioneringsgesprek had gehad was in 2015. Toen kreeg hij wel al te horen dat hij zijn ‘haan’ thuis moet laten en rustig moest blijven in reactie op anderen. In 2016, 2017, 2018 en 2019 zijn geen functioneringsgesprekken of beoordelingen meer geweest. Tevens was geen verbetertraject aangeboden en was niet gekeken naar herplaatsing.

Wat vond de rechter?

De kantonrechter vond dat van een werkgever niet hoeft te worden verwacht dat zij werknemers gaat ‘heropvoeden’. In deze situatie kon de werkgever niets meer doen om de verhoudingen te herstellen. Het schreeuwen en schelden op de werkvloer was evident ontoelaatbaar. De werknemer is hierop aangesproken, maar heeft zijn gedrag nooit gewijzigd. Van een werkgever kan niet worden verwacht dat zij haar werknemers de basale normen en waarden bijbrengt. De kantonrechter vond dat werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Hij had geen recht op een transitievergoeding en evenmin op een billijke vergoeding.

Vragen hierover? Neem gerust contact op met Charlotte Koopman, Michiel Vergouwen of één van onze andere specialisten.

Bron:
Rechtbank Rotterdam d.d. 07 februari 2019, ECLI:NL:RBROT:2019:4099

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

2020-09-24T09:43:37+00:00
Ga naar de bovenkant