Home » 3x opmerkelijk ontslag!

3x opmerkelijk
ontslag!

Even wat luchtigs tussendoor.

3x ontslag

De zomervakantie is in volle gang. Voor de mensen die nog doorwerken, schreven we een luchtige blog met drie opmerkelijke ontslagzaken voor wat afleiding en een gniffel.

Een hamburger met grote gevolgen

De eerste ontslagzaak betreft een jongeman die burgers bakte bij een fastfoodrestaurant. Het bedrijf had een aantal huisregels. Deze waren niet heel gek. Kom op tijd, kom überhaupt opdagen, neem normale pauzes, meld je niet ten onrechte ziek, niet liegen, etc. Toch was het lastig voor de werknemer hier gehoor aan te geven. Hij overtrad de regels zó vaak dat de werkgever het geduld verloor. De druppel? Het opeten van een hamburger zonder deze te betalen. De maat was vol en er volgde ontslag op staande voet. De werknemer stapte naar de rechter, want hij was erg geschrokken van het ontslag en “zijn zelfvertrouwen was aangetast”.

De rechter was vrij duidelijk: “Het tot zestien keer toe overtreden van de Huisregels in een periode van één jaar, waarvoor werknemer veertien schriftelijke waarschuwingen van McBurger heeft ontvangen, is een zodanig grovelijke veronachtzaming van de plichten dat dit een ontslag op staande voet rechtvaardigt. Van McBurger kan niet worden verwacht dat zij werknemer in dienst houdt.”

88 hennepplanten teveel

Ambtenaren bij de gemeente Hardinxveld-Giessendam moeten een ambtsbelofte afleggen. Hieruit volgt dat ze zich aan een gedragscode houden. Ook in deze gedragscode staan geen gekke dingen. ‘Houd je aan de wet’ is een bijvoorbeeld een belangrijk punt. Een technisch medewerker van de gemeente was sinds 2012 in dienst bij de afdeling Openbare Ruimte en Sport. Begin 2020 kwam de gemeente ter ore dat in het schuurtje van deze ambtenaar een hennepkwekerij was gevonden met maar liefst 88 planten. De uitleg van de man? Hij had financiële problemen. Maar, hij snapte ook dat het hebben van een hennepkwekerij niet verenigbaar was met het zijn van ambtenaar. De gemeente ging naar de rechter. De rechter stelde ernstig verwijtbaar handelen vast (e-grond). De man werd ontslagen zonder opzegtermijn en zonder transitievergoeding.

Plastic tasje van ruim € 7.000,-

Het kan ook andersom, dat de werkgever fout zit. De Action kwam in het nieuws, omdat ze een werknemer ontsloegen wegens het meenemen van een tasje van 3 eurocent. Hoe zat het? In de Huisregels van de Action is een zero tolerance-beleid als het gaat om diefstal. Dat is duidelijk. Op 20 februari 2020 had een werknemer 20 regenponcho’s gekocht en afgerekend. Hij heeft toen een plastic tasje bij de kassa gepakt om de regenponcho’s in te doen en mee naar huis te nemen. Hij had het tasje niet afgerekend. Wat volgde was ontslag op staande voet. Terecht? Een tasje gratis meenemen mocht niet, maar kon niet worden gezien als diefstal. Er was geen sprake van ‘verrijking’. Het tasje was immers niks waard. Het betrof een zogenaamd ‘bagatel’. Dit waardeloze tasje kostte de Action vervolgens ruim € 7.000,- (!), bestaande uit een billijke vergoeding van € 3.600,-, een transitievergoeding van € 686,63 en € 2.945,75 voor onregelmatige opzegging. Tot zover! Nog een fijne zomervakantie en neem bij vragen gerust contact op met Bram Furstner, Felix Chorus of één van onze andere arbeidsrechtadvocaten.

Bronnen:

Rechtbank Alkmaar d.d. 17 juni 2020, ECLI:NL:RBNHO:2020:4468

Rechtbank Rotterdam d.d. 3 juli 2020, ECLI:NL:RBROT:2020:6327

Rechtbank Arnhem d.d. 23 juli 2020, ECLI:NL:RBGEL:2020:3688

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-01-07T08:46:20+00:00juli 30, 2020|Anne Camphuijsen, Arbeidsrecht|Reacties uitgeschakeld voor 3x opmerkelijk ontslag!
Ga naar de bovenkant