Vraag burgemeester
om uitzondering coronamaatregelen
Ontheffingsbevoegdheid coronamaatregelen: een wassen neus?
Corona verpest veel. Niet alleen voor alle ondernemers die hun zaak hebben moeten sluiten, maar ook voor jou als particulier. Je kan bijvoorbeeld al tijden niet meer naar je favoriete restaurant en evenementen worden niet meer georganiseerd (met uitzondering van de zogenaamde test-evenementen). En wat te denken van al die uitgestelde bruiloften. Weinig mensen weten dat de burgemeester gevraagd kan worden een uitzondering te maken van de landelijke coronamaatregelen. Eén stel heeft dit gedaan voor hun bruiloft. Of dit gelukt is, lees je hier.
Wat was er aan de hand?
Een stel wilde trouwen en dit vervolgens met hun zes kinderen en drie kleinkinderen vieren in een restaurant en bowlingcentrum. Met het restaurant waren afspraken gemaakt om op een veilige manier samen te komen. Verder was de burgemeester van de gemeente Oldambt, op grond van de wet, verzocht om voor dit concrete geval een uitzondering te maken van het verbod op groepsvorming en de niet-openstelling van publieke plaatsen. De burgemeester weigerde. De burgemeester heeft zich daarbij grotendeels laten leiden door negatieve adviezen van de GGD en de Veiligheidsregio. Het stel stapte naar de rechter.
Het oordeel van de rechter
De burgemeester kan, in bijzondere gevallen, op grond van de ‘Tijdelijke Wet maatregelen Covid-19’, een uitzondering maken op de landelijke coronamaatregelen met betrekking tot groepsvorming, openstelling publieke plaatsen en de organisatie van evenementen. De burgemeester weegt daarbij het belang van het maken van een uitzondering af tegen het belang van bestrijding van de epidemie. In het geval van de bruiloft volgde de rechter het standpunt van de burgemeester. Er lagen immers twee negatieve adviezen van de GGD en de Veiligheidsregio. Men moet dan van goeden huize komen om hier doorheen te prikken. Het huwelijksfeest was, naar het oordeel van de rechter, niet bijzonder genoeg. Dit is vreemd, omdat een bruiloft juist wel in de toelichting op de wet als voorbeeld wordt genoemd van een bijzondere situatie waarvoor een uitzondering kan gelden.
Wassen neus of ondergeschoven kindje?
De manier waarop de rechter deze zaak heeft afgedaan, wijst erop dat de uitzonderingsbevoegdheid niet zoveel voorstelt. Ingaan tegen landelijk beleid vergt een goede onderbouwing en enige durf. Bij de afweging van de belangen had de burgemeester ook moeten letten op de plaats van de activiteit, de aard van de activiteit, het aantal personen waarop de uitzondering betrekking heeft en de gevolgen van het verzoek voor de naleving van de veilige afstandsnorm. Nergens blijkt uit dat deze punten in de afweging van de burgmeester en het oordeel van de rechter zijn betrokken, terwijl het stel juist op die punten afspraken had gemaakt met het restaurant. Dit gaat des te meer wringen nu het kabinet op het moment allerlei evenementen juist wel toestaat met veel meer personen dan de 11 die bij dit huwelijksfeest aanwezig zouden zijn en die zich ook allemaal hebben laten testen.
Tegelijk lijkt deze uitzonderingsmogelijkheid ook een ondergeschoven kindje te zijn: een korte zoektocht naar de corona-jurisprudentie leverde alleen deze uitspraak op. In het kader van de testsamenleving waar het kabinet op afkoerst, zou deze mogelijkheid nog wel eens vaker ingezet kunnen gaan worden.
Tot slot
Heb je vragen over deze uitzonderingsmogelijkheid, bijvoorbeeld voor jouw eigen huwelijksfeest of juist als exploitant van een dergelijke feestlocatie? DKVA helpt graag! Neem contact op met Meena Kashyap, Leonie Heijnen-Bos of één van onze andere specialisten.
*Bron: Rechtbank Noord-Nederland, 21 april 2021, ECLI:NL:RBNNE:2021:1564.
Liever direct contact opnemen?
Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog
Op de hoogte blijven?
Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.