Home » Chauffeur wijt dronkenschap aan overmatig gebruik desinfectiegel

Chauffeur wijt dronkenschap aan overmatig gebruik desinfectiegel

Terecht ontslag of niet?

desinfectiegel

We beginnen het nieuwe blogjaar meteen met een mooie uitspraak. Een vrachtwagenchauffeur die tijdens het uitoefenen van zijn functie betrokken raakte bij een eenzijdig ongeval. Hij had een veel te hoog alcoholpromillage. Dat is natuurlijk allemaal niet leuk, maar gelukkig was alleen schade aan de vrachtwagen (en de vracht). Wat deze uitspraak mooi maakt, is het verweer van de chauffeur. Hij gaf de schuld namelijk aan het overmatig gebruik van desinfectiegel. Ook benieuwd wat de rechter hiervan vond?

Te hoog alcoholpromillage
De werknemer werkte voor een Nederlands houtverwerkingsbedrijf en moest regelmatig heen en weer naar Duitsland. Tijdens een rit in Duitsland verloor hij rond 18:00 uur de macht over het stuur, kwam in de berm terecht en de gehele vrachtwagen met aanhanger viel om. De Duitse politie stelde een alcoholpromillage vast van 1,77. Dit zijn 8-14 glazen voor een man en deelname aan het verkeer is dan – uiteraard – absoluut uitgesloten. Zijn rijbewijs werd ook direct ingenomen.

Desinfectiegel
De werkgever verzocht de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te beëindigen wegens ernstig verwijtbaar handelen of een verstoorde arbeidsverhouding. Het verweer van de werknemer was op zijn minst opmerkelijk te noemen. Vanwege zijn medische situatie behoorde hij tot een risicogroep ten aanzien van corona. Hij zou hier zó bang voor zijn dat hij dwangmatig desinfectiegel gebruikte. Hij smeerde dit elke 5 á 10 minuten op zijn handen en gezicht (neus, mond en wangen). Volgens de werknemer zou dit hebben geleid tot het gemeten alcoholpromillage.

Wat vond de rechter?
Onder verwijzing naar het gemeten alcoholpromillage kon geen andere conclusie worden getrokken dan dat werknemer tijdens het ongeval onder invloed van alcohol was. Een dergelijke hoeveelheid aangetroffen alcohol in de adem en het bloed van de werknemer kon slechts worden verklaard door het feit dat de werknemer een flinke hoeveelheid alcoholische dranken moet hebben genuttigd. Dat dit het resultaat kon zijn van overmatig gebruik van alcoholisch desinfectiemiddel werd niet bewezen. Nergens werd onderbouwd (bijvoorbeeld door een deskundige) dat dit mogelijk was. Om die reden was volgens de kantonrechter sprake van ernstig verwijtbaar handelen. De chauffeur werd ontslagen zonder een transitievergoeding.

Tot slot
Dat een chauffeur extra wordt aangerekend op een te hoog alcoholpromillage is logisch. Toch is in deze zaak (terecht) gekozen voor ontslag op grond van ernstig verwijtbaar handelen en geen ontslag op staande voet gegeven. Er was immers al wat tijd verstreken sinds het ongeluk voordat de werkgever actie ondernam en dan is ontslag op staande voet niet langer mogelijk. Juridisch advies is bij iedere ontslagzaak is daarom aan te raden, al is het maar om even te sparren. Neem hiervoor gerust eens contact op met Charlotte Koopman, Stephanie Jansen of één van onze andere specialisten.
Bron:

Rechtbank Gelderland d.d. 30 november 2020, ECLI:NL:RBGEL:2020:6307

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Lees hier meer van onze blogs

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-01-27T12:01:39+01:00januari 4, 2021|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|0 Reacties
Ga naar de bovenkant