Corona en huur:
geen beste combinatie

Rechter hakt knoop ‘corona en huur’ door.

Corona en huur

Dubbel feest! De zomer(vakantie) staat voor de deur én de horeca is weer geopend. We kunnen gewoon weer aanschuiven op het terras. Uiteraard wel op anderhalve meter afstand. Ook wordt het inmiddels weer drukker in de winkelstraten. Het consumentenvertrouwen lijkt toe te nemen. Toch zijn de financiële problemen als gevolg van de coronacrisis met deze positieve ontwikkelingen niet in één keer opgelost.

Corona en huur

De betaling van de huur is voor veel ondernemers een forse uitgave. Onze ervaring is dat huurders momenteel moeilijk aan deze verplichting kunnen voldoen. Aan verhuurders wordt steeds meer om coulance gevraagd. De belangrijkste discussie vanaf 15 maart 2020 gaat over corona en huur en heeft te maken met een (tijdelijke) vermindering van de huurprijs als gevolg van de coronacrisis.

Hoe gaan wij in de praktijk om met corona en huur?

Bij het (ver)huren van een pand is sprake van een verplichting van zowel de verhuurder als huurder. De verhuurder stelt de bedrijfsruimte ter beschikking en de huurder betaalt hiervoor maandelijks de afgesproken huurprijs. De huurder zal deze verplichting aangaan met het oog op volledig gebruik van het pand. Onder de huidige omstandigheden kan een huurder mogelijk in mindere mate of zelfs helemaal geen gebruik maken van het gehuurde pand. Desondanks is de huurder gehouden om zijn afspraken na te komen en de maandelijkse huurprijs te voldoen.

In de meeste gevallen zal in de huurovereenkomst zijn opgenomen dat een beroep op huurprijsvermindering niet mogelijk is. Dit betekent dat de huurder, ook in deze uitzonderlijke corona-situatie, pech heeft en de volledige huurprijs zal moeten voldoen.

Afspraak is afspraak, toch?

De vraag is of een dergelijke bepaling in corona-tijd stand kan houden. Inmiddels zijn een aantal procedures gevoerd over deze ‘corona en huur’-discussie tussen verhuurder en huurder. We weten dus nu hoe de rechter tegen deze kwestie aankijkt.

Eind mei 2020 heeft de rechtbank Gelderland een duidelijke lijn uitgezet, in een door voetbalclub Vitesse aangespannen procedure tegen de verhuurder van het stadion. De kantonrechter kwam tot de conclusie dat het niet kunnen gebruiken van het stadion vanwege de coronacrisis, een gebrek oplevert. Op basis hiervan kan de huurder in beginsel een beroep op huurprijsvermindering doen. Dat dit contractueel is uitgesloten, maakt niet uit, aldus de rechter. De huurder kan een beroep doen op onvoorziene omstandigheden. Vervolgens maakt de rechter een belangenafweging tussen verhuurder en huurder. Voor beide partijen geldt wel dat een goede onderbouwing nodig is, anders zal – net als bij Vitesse – de vordering tot huurprijsvermindering worden afgewezen.

Conclusie

Kortom, zowel verhuurder als huurder moeten zich realiseren dat uitzonderlijke situaties om uitzonderlijke oplossingen vragen. Voor beide partijen duurt de onzekere tijd voort en is het, zolang het coronavirus in de lucht hangt, van groot belang om met elkaar in contact te blijven. Onderling naar passende oplossingen zoeken inzake corona en huur. Dit voorkomt een onzekere en vaak dure gang naar de rechter.

Heb je te maken met problemen ten aanzien van corona en huur en kom je er onderling niet uit? Neem dan gerust contact op met Tim Gijtenbeek, Meena Kashyap, Jan de Koning of één van onze andere specialisten.

Bron:
Rechtbank Gelderland 29 mei 2020, ECLI:NL:RBGEL:2020:2768

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

2020-08-26T15:03:19+00:00
Ga naar de bovenkant