Home » DKVA wint 2x van gemeente Amsterdam

DKVA wint 2x van gemeente Amsterdam

Rechters fluiten burgemeester terug.

gemeente amsterdam

Mooie overwinningen delen wij altijd graag. Afgelopen week zijn twee bijzondere overwinningen behaald. Beide zaken speelden zich af in het bestuursrecht, waarbij twee verschillende winkels verplicht waren gesloten door de gemeente Amsterdam. In de ene zaak stond ons kantoor een souvenirwinkel in het centrum van Amsterdam bij en in de andere zaak een coffeeshop uit Amsterdam-Oost. Lees in deze blog welke grote stappen zijn gemaakt.

Souvenirwinkel onterecht gesloten
Eerst de souvenirwinkel vlakbij de Dam. Eind 2020 werd deze winkel voor onbepaalde tijd gesloten door de burgemeester. De politie had tijdens een controle namelijk vastgesteld dat sommige spullen die in de winkel te koop waren, bestemd konden zijn voor de handel in harddrugs. Zoals rookwaren, weegschalen, persen en stempels. De winkel zou hiermee drugshandel faciliteren en daarmee een gevaar voor de openbare orde opleveren, aldus de gemeente. Daarom werd de winkel gesloten op grond van de Opiumwet.

De souvenirwinkel was het hier uiteraard niet mee eens. Zij verkocht deze spullen al jaren aan legale bedrijven, zoals coffeeshops. Uit niets bleek dat zij haar spullen aan criminelen verkocht. In al die jaren dat de winkel bestond, was er ook nog nooit druggerelateerde overlast geweest. De burgemeester behandelde de winkel onterecht als hulpstuk voor drugshandel.

De rechter was het met de souvenirwinkel eens. De spullen mochten gewoon worden verkocht aan coffeeshops, smartshops en andere souvenirwinkels in de buurt. De spullen waren niet bestemd voor drugshandel en de burgemeester had geen sluitingsbevoegdheid op grond van de Opiumwet. De rechter vond het ook belangrijk dat de winkel direct na de controle alle ‘omstreden’ spullen uit de verkoop had gehaald. Dit was bekend gemaakt op hun website en via affiches op het raam. Tot slot bestond vanuit de openbare orde ook geen noodzaak om de winkel te sluiten. De rechter floot de gemeente dan ook terug.

Coffeeshop ook onterecht gesloten
Dan de coffeeshop. In september 2018 vonden 2 grote explosies plaats ter hoogte van de coffeeshop. Het bleek een vuurwerkmortier. De burgemeester sloot de coffeeshop direct voor onbepaalde tijd. Het heropeningsverzoek van de eigenaar werd -na 7 maanden sluiting- afgewezen. DKVA is toen samen met de eigenaar een procedure gestart bij de hoogste bestuursrechter van ons land, de Raad van State.

De Raad van State vond de initiële sluiting in principe terecht. Het vuurwerkincident had een gevaar opgeleverd voor de openbare orde. Maar er was onvoldoende gemotiveerd waarom het heropenen van de coffeeshop óók een gevaar voor de openbare orde was. Een verband tussen de coffeeshop en de explosie was immers nooit vastgesteld. Ook was de burgemeester onterecht niet ingegaan op de door de coffeeshop voorgestelde maatregelen. Daarom had het pand in mei 2019 weer open gekund. Nu de coffeeshop niets te maken had met het vuurwerkincident, had de burgemeester ook niet de vergunning en de gedoogverklaring van de coffeeshop mogen intrekken. De Raad van State heeft bepaald dat de burgemeester nu binnen 6 weken een nieuw besluit moet nemen over de heropening van de shop.

Tot slot
Beide ondernemingen hebben een lange strijd moeten voeren om hun winkels weer open te krijgen. Juridisch advies is dan een must. Heb je vragen over het bovenstaande of ook een conflict met de gemeente? Neem dan gerust contact op met Meena Kashyap, Jan de Koning, Leonie Heijnen-Bos of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Rechtbank Amsterdam d.d. 12 januari 2023, zaaknummer AMS 21/2542
Raad van State d.d. 18 januari 2023, ECLI:NL:RVS:2023:177
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/313614/burgemeester-door-rechter-teruggefloten-rond-sluiting-coffeeshop-in-oost

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-01-20T09:04:55+00:00januari 20, 2023|Bestuursrecht, Meena Kashyap|Reacties uitgeschakeld voor DKVA wint 2x van gemeente Amsterdam
Ga naar de bovenkant