Home » Einde studiekostenbeding in zicht?

Einde studiekostenbeding in zicht?

Nieuwe EU-richtlijn beperkt studiekostenbeding.

Het studiekostenbeding. Regelmatig wordt in een arbeidsovereenkomst zo’n beding opgenomen, om ervoor te zorgen dat een werknemer niet (te) snel vertrekt na een dure opleiding die door de werkgever is betaald. Op die manier kan de werkgever de investering een beetje veiligstellen, in ieder geval voor een paar jaar. Nieuwe Europese regels gaan roet in het eten gooien. Vanaf 2022 is het hoogstwaarschijnlijk niet meer mogelijk om altijd een studiekostenbeding overeen te komen.

Hoe zit het nu?
Een studiekostenbeding werkt als volgt. Een werknemer kan op kosten van de werkgever een opleiding volgen. Als de werknemer na die opleiding meteen bij een andere werkgever gaat werken, is de investering niet terug te verdienen. Om dit te ontmoedigen, wordt een studiekostenbeding afgesproken. Bij een vertrek op initiatief van de werknemer moeten de studiekosten worden terugbetaald. Dit gaat in een glijdende schaal. Bij een vertrek binnen 1 jaar moet bijvoorbeeld het gehele bedrag worden terugbetaald. Vertrekt de werknemer binnen 2 jaar, dan hoeft nog maar het halve bedrag te worden terugbetaald. Na 3 jaar is een vertrek bijvoorbeeld weer kosteloos.

Wat gaat veranderen?
“Een verplichte opleiding is voor de werknemer kosteloos en wordt als arbeidstijd beschouwd”.

Dat is, kort gezegd, wat de nieuwe Europese Richtlijn ‘Voorspelbare en Transparante Arbeidsvoorwaarden’ bepaald. Deze EU-richtlijn moet uiterlijk 1  augustus 2022 in het Nederlandse arbeidsrecht worden geïmplementeerd. Als de richtlijn straks van toepassing is op onze dagelijkse praktijk, mag een studiekostenbeding dus niet meer worden afgesproken bij verplichte opleidingen. Bijvoorbeeld de opleiding tot advocaat van een advocaat-stagiair. Dit brengt dus extra financiële risico’s mee voor werkgevers.

Tot slot
Het is nog niet duidelijk of er een overgangsperiode komt voor lopende studiekostenbedingen. Met het oog op rechtszekerheid voor werkgevers zou dit wel logisch zijn. Waarschijnlijk mogen vanaf 1 augustus 2022 geen nieuwe studiekostenbedingen meer worden afgesproken voor verplichte opleidingen. Vragen over een lopend of toekomstig studiekostenbeding? Neem dan gerust contact op met Bram Furstner, Dorien Zwart of één van onze andere specialisten.

Bronnen
https://fd.nl/economie-politiek/1381433/werkgever-mag-kosten-verplichte-studie-straks-niet-meer-verhalen-op-vertrekkende-werknemer-l1d1carxm5FS

TAP nr. 3 mei 2021, ’88. Scholing van werknemers: nog veel te leren, maar voor wiens rekening?’ mr. P.A. Hogewind-Wolters en mr. Dr. P. Kruit

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-07-23T12:19:27+00:00mei 27, 2021|Arbeidsrecht, Bram Furstner|Reacties uitgeschakeld voor Einde studiekostenbeding in zicht?
Ga naar de bovenkant