Home » Extra roosterdag = voormalige beschikbaarheidsdag

Extra roosterdag=voormalige
beschikbaarheidsdag

Artikel 4.2 CAO Kinderopvang nader uitgelegd.

extra roosterdag

Verwarring alom. Wat betekent de ‘extra roosterdag’ van artikel 4.2 van de CAO Kinderopvang? In januari 2021 schreven we reeds een toelichting over beschikbaarheidsdagen in de toen geldende CAO Kinderopvang 2020-2021. Die term veroorzaakte regelmatig verwarring bij houders van kinderopvangcentra. In de nieuwe, huidige CAO Kinderopvang 2021-2022 is de term ‘beschikbaarheidsdag’ vervangen door de term ‘extra roosterdag’. Uit vragen die binnenkomen bij de Juridische Helpdesk van de Brancheorganisatie Kinderopvang blijkt dat de verwarring hierdoor niet is verminderd. In deze blog duiding, uitleg en achtergrond van het begrip ‘extra roosterdag’ in begrijpelijke taal.

Extra roosterdag
De kern van de ‘extra roosterdag’ (voorheen: beschikbaarheidsdag) in artikel 4.2 lid 4 CAO Kinderopvang is dat met een werknemer wordt afgesproken om bijvoorbeeld 16 uur per week te werken. Dit zijn 2 werkdagen per week die vooraf worden vastgelegd, zoals maandag en dinsdag. Daarnaast spreek je een ‘extra roosterdag’ af, bijvoorbeeld de woensdag.

De achtergrond is, dat CAO-partijen wilden voorkomen, dat juist mensen met ‘kleine’ contracten (bijvoorbeeld voor 2 dagen per week) de hele week extra beschikbaar moesten zijn en de hele week ingeroosterd konden worden (ook op donderdag en vrijdag). Daarom is afgesproken dat een werknemer bij een contract voor 2 dagen per week, op maximaal 3 dagen kan worden ingeroosterd.

Indien een kinderopvang met een rooster werkt, kan in het rooster dus worden afgeweken van de 2 vaste werkdagen door 1 van die dagen uit te wijken/te ruilen met de extra roosterdag. De werknemer werkt dan bijvoorbeeld maandag en woensdag.

Veelgemaakte vergissing
Een veelgemaakte vergissing is dat een werknemer met een contract voor 16 uur per week en dus 2 vaste werkdagen óók verplicht op de extra roosterdag moet komen werken. Dus maandag, dinsdag én woensdag. Dit kan niet worden verplicht indien dit leidt tot extra gewerkte uren (overuren). Dit kan wel in overleg worden afgesproken met werknemer, die ontvangt de extra gewerkte uren dan in geld of vrije tijd.

Ziek tijdens extra uren
Een andere punt waar veel werkgevers tegenaan lopen, is ziekte tijdens extra ingeroosterde uren. Als een werknemer af en toe meer uren wordt ingeroosterd dan contractueel is afgesproken, met toestemming van de werknemer, en de werknemer wordt ziek op de extra afgesproken (en geroosterde) uren. Is de werkgever dan verplicht loon te betalen over de extra afgesproken (niet gewerkte) uren wegens ziekte? Het antwoord is: ja. Indien de werknemer vaste uren heeft en een extra dag wordt ingeroosterd en vervolgens ziek wordt- moet de werkgever gedurende de roosterperiode ook de extra geroosterde uren doorbetalen.

Heb je vragen over het bovenstaande? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman via koopman@dkva.nl dan wel één van de andere leden van Team Kinderopvang van De Koning Vergouwen Advocaten.

NB: Het bovenstaande ziet op de situatie van werknemers met vaste uren. Voor werknemers met jaarurensystematiek staat een regeling in artikel 4.5 lid 7 CAO Kinderopvang.

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-10-20T07:41:18+00:00oktober 14, 2021|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Extra roosterdag = voormalige beschikbaarheidsdag
Ga naar de bovenkant