Home » Incoming: naleving op verplichte OR!

Incoming: naleving op verplichte OR!

1 op 3 bedrijven heeft geen verplichte OR, dat moet anders.

verplichte OR

De Ondernemingsraad. De OR. Ieder bedrijf met meer dan 50 werknemers is wettelijk verplicht om een OR te hebben. De OR wordt geïnformeerd en adviseert de werkgever. Soms over hele grote zaken. Gaan we fuseren met de concurrent? Gaan we het hele kantoor verhuizen naar de andere kant van het land? Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 bedrijven geen verplichte OR heeft. Dat is natuurlijk niet goed. Daarom heeft de Minister van SZW maatregelen aangekondigd. In deze blog lees je hoe het zit.

Waarom een verplichte OR?
Via de OR worden werknemers geïnformeerd en om advies gevraagd als veranderingen op komst zijn in een bedrijf. Dit kan over van alles gaan. Over organisatorische zaken, over financiële zaken of over sociale zaken. Mogen werktijden anders worden geregeld? Mag een grote investering worden gedaan? Hoe kunnen we ziekteverzuim terugdringen? Gaan we fuseren met de concurrent? Gaan we het hele kantoor verhuizen naar de andere kant van het land? De werkgever verzamelt op haar beurt via de OR continu informatie over alle organisatielagen. Zo heeft iedereen mooi inzicht in wat leeft en speelt op de werkvloer.

Waarom geen verplichte OR?
Het nalevingsonderzoek wijst uit dat ‘slechts’ 69% van de OR-plichtige ondernemers aan deze wettelijke plicht voldoet. Hiermee worden flink wat werknemers tekort gedaan. Redenen om geen OR te hebben, komen ook uit het onderzoek naar voren. Sommige werkgevers hebben geen behoefte aan meer inspraak vanuit de werknemers. Anderen gaven juist aan dat de werknemers niet op een OR zaten te wachten. Weer anderen vonden de regels en wetten rondom een OR te zwaar en niet passend voor ‘medezeggenschap’.

De verantwoordelijkheid voor het instellen van een OR ligt echter altijd bij de werkgever. Die zal werknemers desnoods meer moeten motiveren om samen een OR te vormen.

Maatregelen
Hoe gaat de Minister ervoor zorgen dat de Wet op de OR beter wordt nageleefd? Dat is een goede vraag. We quoten even het beleidsvoornemen op dit punt:

  • “Ten eerste moeten werkgevers worden gestimuleerd om OR’s in te stellen en de werknemers gemotiveerd om zich voor de medezeggenschap in te zetten. De minister maakt budget vrij om in samenwerking met de SER CBM voorlichting en informatie op maat te ontwikkelen voor sectoren waar de naleving achterblijft.”
  • “Ten tweede moet meer druk komen op de werkgevers die in gebreke blijven. Het al dan niet naleven van de WOR mag niet vrijblijvend zijn. Het streven is om de Tweede Kamer begin 2025 over de beleidsinstrumenten ter bevordering van de naleving te informeren.”
  • “Ten derde wil de minister ook de verantwoordelijkheid bij de werkgevers- en werknemersorganisaties neerleggen om hun achterban op de naleving van de WOR aan te spreken.”

Tot slot
Voor nu nog weinig concreets dus, maar de verwachting is dat dit vaart gaat nemen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Heb je daarom nu (of binnenkort) meer dan 50 werknemers en (nog) geen verplichte OR? DKVA kan helpen bij de oprichting en inrichting van jouw OR. Neem voor meer informatie gerust contact op met Charlotte Koopman via koopman@mail.nl.

Meer lezen?
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-sociale-zaken-en-werkgelegenheid/documenten/kamerstukken/2024/05/23/kamerbrief-medezeggenschap-toezegging-or-en-flexwerk-en-verdiepend-onderzoek-naleving-wor

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2024-06-14T13:41:18+02:00juni 14, 2024|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Incoming: naleving op verplichte OR!
Ga naar de bovenkant