Home » Opvallend! Geregistreerd partnerschap steeds populairder

Opvallend! Geregistreerd partnerschap steeds populairder

Maar hoe kom je weer van het geregistreerd partnerschap af?

geregistreerd partnerschap

In 2020 zijn in Nederland zo’n 4.500 méér geregistreerde partnerschappen gesloten dan in 2019. Het aantal huwelijken nam 2020 daarentegen af met ruim 20%! Het geregistreerd partnerschap wint dus enorm aan populariteit. Toch is nog veel onbekend over deze wettelijke samenlevingsvorm. Hoe wordt het geregistreerd partnerschap gesloten en misschien nog wel belangrijker, hoe wordt het weer beëindigd? En wat is eigenlijk nou het verschil tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk? Lees het allemaal in deze blog!

Het begin
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, verschilt het geregistreerd partnerschap vrij weinig van het huwelijk. Zo kun je bij het aangaan van het geregistreerd partnerschap ook de achternaam van je partner aannemen en heb je tenminste twee getuigen nodig tijdens de grote dag. Daarnaast geldt – net zoals bij het aangaan van een huwelijk – als uitgangspunt de wettelijke (beperkte) gemeenschap van goederen. Dit kan je slechts uitsluiten of aanpassen bij een notaris. Verder worden geregistreerd partners ook automatisch elkaars erfgenaam en worden zij bij geboorte van kinderen beiden juridische en gezagsdragende ouder.

Het einde
Het grootste verschil is misschien ook wel het grootste voordeel. Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap – in tegenstelling tot een echtscheiding – kan in sommige gevallen zonder tussenkomst van de rechter. Dit kan in situaties waarbij de partners het met elkaar eens zijn en er geen minderjarige kinderen  zijn. Een advocaat of mediator kan de partners bijstaan bij het bespreken en vastleggen van de afspraken. In een dergelijke overeenkomst worden – net zoals in een echtscheidingsconvenant – afspraken gemaakt over de verdeling van de bezittingen, maar ook over eventuele partneralimentatie. Deze onderhoudsverplichting ontstaat namelijk ook bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap.

Komen de partners er samen toch niet uit? Of zijn er minderjarige kinderen in het spel? Dan moet het geregistreerd partnerschap wel beëindigd worden via de rechter. De rechter hakt dan de knopen door. Deze procedure is nagenoeg gelijk aan de echtscheidingsprocedure bij een huwelijk.

De keuze
Los van het bovenstaande zijn er nog een aantal andere verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap. Zo ben je niet verplicht om elkaar het ‘ja’-woord te geven. Daarnaast kent het geregistreerd partnerschap geen mogelijkheid tot ‘scheiding van tafel en bed’. Een opvallend aspect waar niet alle geregistreerd partners op bedacht zijn, is het feit dat het geregistreerd partnerschap niet in alle landen wordt erkend! Dit laatste levert nog weleens de nodige problemen op.

Tot slot
Ben jij van plan een geregistreerd partnerschap aan te gaan, maar vraag jij je af wat de gevolgen zijn? Of denk jij na over het beëindigen van je geregistreerd partnerschap? Neem dan gerust eens contact op met Anne-Marie Bouwmeester of één van onze andere specialisten.

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-03-25T13:01:55+00:00maart 25, 2021|Anne Camphuijsen, Arbeidsrecht, Charlotte Koopman, Clarissa Kuipéri-Botter, Dorien Zwart|Reacties uitgeschakeld voor Opvallend! Geregistreerd partnerschap steeds populairder
Ga naar de bovenkant