3 opmerkelijke ontslagzaken uit het nieuws
Komt er wettelijk rouwverlof?
Het goed omgaan met rouw is van groot belang om (langdurige) uitval van werknemers te voorkomen. Daarom klinkt steeds vaker een oproep om wettelijk rouwverlof voor werknemers te introduceren. Nu melden werknemers zich vaak ziek of worden zij geacht om extra vakantiedagen op te nemen. Een gebrek aan een duidelijk afgebakende periode van rouwverlof zorgt ervoor dat mensen maanden kunnen uitvallen. Dit kan leiden tot hoge verzuimkosten die wellicht te voorkomen zijn. Komt wettelijk rouwverlof eraan? Lees in deze blog meer over rouwverlof voor werknemers.
Huidige stand van zaken
Er wordt al jaren gesproken over rouwverlof, maar tot op heden bestaat nog geen wettelijk recht op rouwverlof na het overlijden van een gezinslid of naaste. In oktober 2023 deed het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) samen met TNO voor het eerst onderzoek naar de afwezigheid van werknemers wegens het overlijden van een naaste. Hieruit volgde dat de meeste werknemers na het verlies van een naaste vaak langer dan een week afwezig waren.
Uit het onderzoek volgde ook dat zij dit op verschillende manieren met de werkgever regelden. Na het verlies van een partner of kind meldden de meesten zich ziek. Na het verlies van een ouder maakten werknemers vaker gebruik van ander verlof, zoals bijzonder verlof of ADV- of vakantiedagen. Ongeveer 1 op de 6 werknemers gaf aan meer steun te kunnen gebruiken van hun werkgever. Vooral werknemers die ADV- of vakantiedagen hadden opgenomen om na het verlies van een naaste niet te hoeven werken, vonden dat de werkgever meer had kunnen doen.
Rouwverlof in CAO
In sommige CAO’s bestaat al wel een recht op rouwverlof. Bijvoorbeeld in de CAO Kinderopvang (artikel 7.9) en de CAO Ziekenhuizen (artikel 12.4.6). Maar niet iedereen valt onder een CAO. Vaak is arbeidsongeschiktheid en/of ziekteverzuim dan de ‘oplossing’. In zo’n geval is men afhankelijk van een flexibele werkgever en begripvolle bedrijfsarts. Deze willekeur is in principe onwenselijk.
Toekomst
Diverse politieke partijen hebben rouwverlof in het verkiezingsprogramma opgenomen. Dit zijn onder andere GroenLinks/PvdA en de Partij voor de Dieren. De SGP werkt zelfs al aan een initiatiefwet voor rouwverlof. Hoe het rouwverlof eruit moet zien, is nog onduidelijk. Sommigen noemen twee weken, anderen refereren eerder aan een aantal verlofdagen die binnen een jaar naar behoefte mogen worden opgenomen.
Tot slot
Werkgevers hoeven niet te wachten op een wettelijk rouwverlof. Zij kunnen ook in een personeelshandboek al beleid opnemen over dit onderwerp. Heb je vragen hierover? Neem dan gerust contact op met Dorien Zwart, Charlotte Koopman of één van onze andere specialisten.
Bronnen:
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/41/verlies-kind-leidt-bij-werknemers-vaakst-tot-afwezigheid-van-het-werk
https://fd.nl/samenleving/1493772/zijn-onze-verlofregelingen-aan-herziening-toe
https://www.cnv.nl/nieuws/cnv-wettelijk-rouwverlof-van-twee-weken-noodzakelijk/
Liever direct contact opnemen?
Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog
Op de hoogte blijven?
Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.