Home » Uber verliest ook hoger beroep

Uber verliest ook hoger beroep

AVV CAO Taxivervoer blijft gelden, ook voor Uber.

uber

In de zomer van 2022 schreven we over het kort geding dat Uber had aangespannen tegen de Staat, FNV, CNV en KNV. Ons kantoor stond FNV, CNV en KNV bij. Uber wilde niet gebonden zijn aan de CAO Taxivervoer. Daarom hoopte het taxi-platform dat de rechter een streep zou halen door de algemeen verbindend verklaring van die CAO. Het kort geding werd door Uber verloren, waarna het bedrijf in hoger beroep ging.

Hoger beroep
Op 13 december 2022 deed het Hof Den Haag uitspraak in dit hoger beroep. Ons kantoor stond wederom FNV, CNV en KNV bij. De uitkomst van het hoger beroep is al verklapt in de titel van deze blog: Uber trok wederom aan het kortste eind. Voor de volledigheid citeren we hieronder nog enkele, relevante overwegingen van het Hof:

“Er is alleen ruimte voor toewijzing van een vordering tot buitenwerkingstelling van een algemeen verbindend voorschrift als de beslissing van de Minister onmiskenbaar in strijd is met (hogere) wettelijke voorschriften of algemene (ongeschreven) rechtsbeginselen waaronder de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Dit betekent dat terughoudendheid op zijn plaats is.”

“De Minister heeft enkele beleids- en beoordelingsruimte bij de beantwoording van de vraag wie moet worden meegeteld bij de berekening van de representativiteit, dat wil zeggen bij de vraag wie onder de werkingssfeer van de CAO en dus als “in een bedrijf werkzame personen” (artikel 2 lid 1 Wet AVV) kunnen worden aangemerkt.”

“De wijze waarop de Minister van die ruimte gebruik heeft gemaakt is naar het oordeel van het hof niet onmiskenbaar onrechtmatig.”

“Alles afwegende heeft de Minister beslist dat de CAO-partijen de Uber-chauffeurs daarom niet in de representativiteitsopgaven hoefden te betrekken. De Minister mocht dit in redelijkheid beslissen en de beslissing is ook naar behoren gemotiveerd.”

“Ook in de hypothetische situatie dat de Uber-chauffeurs zouden moeten worden betrokken bij de berekening van de representativiteit staat bepaald niet vast dat de representativiteitstoets een andere kant zou uitvallen.”

Het gevolg is dat de algemeen verbindend verklaring ook in hoger beroep in stand blijft en dat Uber niet wordt uitgezonderd/gedispenseerd van de toepassing van de CAO Taxivervoer.

Tot slot
Vragen over het bovenstaande? Neem dan gerust contact op met Chantal de Blaeij, Michel Heijlaerts of één van onze andere specialisten.

Bron:
Gerechtshof Den Haag 13 december 2022, ECLI:NL:GHDHA:2022:2457

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-01-05T12:47:53+00:00januari 5, 2023|Arbeidsrecht|Reacties uitgeschakeld voor Uber verliest ook hoger beroep
Ga naar de bovenkant