Home » Vakbonden vs. Temper: de stand van zaken

Vakbonden vs. Temper: de stand van zaken

Schijnzelfstandigheid in optima forma?

Temper

Interessante zaken delen wij altijd graag. Een goed voorbeeld hiervan is de (nog lopende) zaak tussen de vakbonden FNV en CNV (de cliënten van DKVA) tegen Temper. Temper is in 2015 opgericht en verbindt naar eigen zeggen ‘freelancers’ met o.a. horecabedrijven. Het platform vindt zichzelf geen uitzendbureau, maar meer ‘een doorgeefluik tussen vraag en aanbod’. Naar eigen zeggen is al bemiddeld bij honderdduizenden klussen.

Schijnzelfstandigheid
De vakbonden willen via de rechter bewerkstelligen dat de (voornamelijk jonge) ‘zelfstandigen’ bij Temper dezelfde rechten krijgen als uitzendkrachten. Uitzendkrachten krijgen immers diverse extra arbeidsvoorwaarden, zoals pensioenopbouw, vakantiegeld en doorbetaling bij ziekte. FNV en CNV bestempelen de werkwijze van Temper bij uitstek als een vorm van schijnzelfstandigheid. De Nederlandse Arbeidsinspectie is het daar mee eens. Het lijkt dan ook op de rechtszaken tegen Deliveroo, Helpling en Uber. FNV heeft hierover in Trouw gezegd: “Ze (Temper) maken nu gewoon misbruik van een maas in de wet. Als elk bedrijf dat zou doen, belanden we weer in een soort negentiende eeuw, met dagloners.”

Opt-out
De vakbonden hebben van de rechter in 2022 -na fel, maar vergeefs verzet van Temper- het recht gekregen om alle betrokkenen, waaronder Temper-gebruikers, te vertegenwoordigen via een zogenaamde collectieve actie. Als een temper-gebruiker niet vertegenwoordigd wil worden, dan kunnen zij gebruik maken van een zogenaamde ‘opt-out’. Temper roept haar gebruikers in grote getale op om vooral te ‘opt-outen’ en niet naar de vakbonden te luisteren. De vakbonden worden in de communicatie continue weggezet als ‘boomers’ of zelfs als ‘condoom terwijl je een drieling wilt verwekken’.

De rechtbank heeft in het tussenvonnis, conform de wet, hele duidelijke instructies gegeven, waarin is benadrukt dat zowel Temper als FNV en CNV op neutrale wijze moeten communiceren over deze procedure. Temper kiest ervoor om Temper-gebruikers oneigenlijk en valselijk te beïnvloeden via sociale media en door influencers, zoals ‘lawfluencer’ Julia Mekkes, in te zetten. Er wordt zelfs direct opgebeld naar gebruikers. Dit is dus allemaal in strijd met de instructies van de rechtbank.

Stand van zaken
De stand van zaken in de rechtszaak tussen de vakbonden en Temper is op dit moment dat de periode nog loopt waarin Temper-gebruikers kunnen kiezen voor de ‘opt-out’-mogelijkheid. Halverwege mei 2023 gaat de rechtbank beslissen over de voortzetting van de procedure. De inhoudelijke beoordeling volgt later dit jaar. Meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Demi op den Velde, Michiel Vergouwen of één van onze andere specialisten.

Meer lezen?
https://www.trouw.nl/economie/flexwerkapp-gedraagt-zich-als-een-uitzendbureau-en-dus-is-het-een-uitzendbureau~b944edd1/
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/flexwerk-app-temper-noemt-vakbonden-boomers-maar-wil-volgens-fnv-juist-terug-in-de-tijd~b6f37ea3/
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/zzper-of-uitzendkracht-online-platform-temper-en-vakbond-fnv-zijn-al-jaren-in-conflict-dit-is-er-aan-de-hand/

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-04-28T12:02:33+00:00april 28, 2023|Arbeidsrecht|Reacties uitgeschakeld voor Vakbonden vs. Temper: de stand van zaken
Ga naar de bovenkant