Home » Wanneer is een proeftijd nietig?

Wanneer is een proeftijd nietig?

Proeftijd perikelen in de rechtspraak.

proeftijd nietig

De proeftijd. In de nieuwe Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden die 1 augustus 2022 ingaat, wordt ook ten aanzien van de proeftijd één en ander gewijzigd. De verruimde Informatieverplichting maakt dat werkgevers nieuwe werknemers uitgebreider moeten informeren over alle voorwaarden die aan de proeftijd verbonden zijn. Zo weten werknemers waar zij aan toe zijn. Anders is de proeftijd nietig (mogelijk). Deze wijziging is geen overbodige luxe. Uit de rechtspraak blijkt dat bij het aangaan van een proeftijd nog veel fout gaat. Lees hier meer, ter lering en vermaak.

Proeftijd nietig 1
Werknemer trad in 2019 in dienst bij de Medische Haartransplantatie Kliniek op basis van een arbeidsovereenkomst van 6 maanden. Na een verlenging van 6 maanden werd op 1 januari 2021 een contract voor onbepaalde tijd gesloten met een proeftijdbeding van 2 maanden. Op 26 januari 2021 werd de werknemer ontslagen, in de proeftijd. De werknemer stapte naar de rechter, omdat zij de proeftijd nietig vond. Artikel 7:652 lid 8 sub d BW bepaalt immers dat bij een opvolgend contract alleen een proeftijd kan worden afgesproken als de nieuwe functie duidelijk andere vaardigheden en/of andere verantwoordelijkheden eist dan de huidige functie.

De rechter zag dat de werknemer de in de nieuwe arbeidsovereenkomst opgesomde werkzaamheden reeds uitvoerde. Er was dan ook geen functiewijziging en de werkgever had al een goed beeld kunnen vormen van de werknemer. Dat betekende inderdaad dat de proeftijd nietig was. Omdat de werknemer niet terug wilde naar de haartransplantatiekliniek ontving zij een vergoeding wegens onregelmatige opzegging, een transitievergoeding en een billijke vergoeding van 6 maandsalarissen.

Proeftijd nietig 2
Op 6 januari 2021 trad werknemer -op basis van een mondelinge arbeidsovereenkomst- in dienst bij werkgever, StatEmpire. De werknemer begon te werken en ontving salaris over januari en februari 2021. Vervolgens ontstond onenigheid toen de werkgever eind februari 2021 alsnog een papieren arbeidsovereenkomst toezond voor de duur van 3 maanden met een proeftijd van 2 maanden. De werknemer wilde dit niet tekenen, omdat zij een mondelinge afspraak hadden gemaakt voor onbepaalde tijd. Ze werd op 25 februari 2021 in de proeftijd ontslagen.

De rechter stelde vast dat de proeftijd tussen partijen niet schriftelijk was overeengekomen. Dat maakte de proeftijd nietig. De arbeidsovereenkomst kon niet worden opgezegd. Omdat de werkneemster door de onrechtmatige opzegging van de ene op de andere dag op straat stond, kreeg ze een billijke vergoeding van 9 maandsalarissen, ad € 55.000,-.

Tot slot
Een proeftijd is een waardevol middel voor een werkgever én werknemer om elkaar te leren kennen. Zonder enige opgaaf van redenen kan afscheid worden genomen. Hiervoor is het wel belangrijk dat de proeftijd geldig wordt overeengekomen. Aan een nietig proeftijdbeding heb je niks. Vragen over de proeftijd en de verruimde informatieverplichting vanaf 1 augustus 2022? Neem dan gerust contact op met Dorien Zwart, Demi op den Velde of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Rechtbank Den Haag 24 augustus 2021, ECLI:NL:RBDHA:2021:9631
Rechtbank Rotterdam 8 juni 2021, ECLI:NL:RBROT:2021:5349

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-06-30T07:54:26+00:00juni 30, 2022|Arbeidsrecht, Dorien Zwart|Reacties uitgeschakeld voor Wanneer is een proeftijd nietig?
Ga naar de bovenkant