Home » Werkgever blijft op zwarte lijst

Werkgever blijft op zwarte lijst

CAO handhaving in de Particuliere Beveiliging.

zwarte lijst

Handhaving in CAO-land. Een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat werknemers krijgen waar zij volgens hun CAO recht op hebben. De SFPB is de organisatie die toeziet op handhaving van de CAO Particuliere Beveiliging. De SFPB kan oordelen dat een bedrijf voldoende of onvoldoende de CAO naleeft. Dit oordeel wordt vervolgens op de website van de SFPB gezet, op een zogenaamde zwarte lijst. Een bedrijf wilde van deze lijst af en stapte naar de rechter. Lees hier wat er is geoordeeld.

De kwestie
Sinds september 2021 kwam een werkgever in de beveiligingsbranche terecht op de zwarte lijst van de website van SFPB. Een dergelijk bedrijfsoordeel blijft staan totdat in een nieuw onderzoek wordt aangetoond dat de CAO wél goed wordt nageleefd. De werkgever in kwestie stelde geen werknemers meer in dienst te hebben, zodat een nieuw onderzoek niet mogelijk was. Wel wilde hij met zijn bedrijfsnaam van de zwarte lijst af, omdat dit reputatieschade en ander nadeel opleverde.

Wat vond de rechter?
De kantonrechter oordeelde dat het bedrijf terecht een ‘onvoldoende’ had gekregen. De werkgever had publicatie op de zwarte lijst zelf kunnen voorkomen, door tijdens een hercontrole over een nieuwe periode aan te tonen dat de CAO goed was nageleefd. Omdat de werkgever niets had veranderd aan de overtredingen, zou een hercontrole ook leiden tot het oordeel ‘onvoldoende’. Ook werd niet voldoende bewezen dat het bedrijf geen personeel meer in dienst had. De zwarte lijst bleef dan ook zoals deze was. De werkgever werd niet verwijderd.

Tot slot
DKVA is de vaste juridische partner van diverse CAO handhavers, waaronder de SFPB. Heb je vragen over CAO handhaving? Neem dan gerust contact op met Michel Heijlaerts, Michiel Vergouwen of één van onze andere specialisten. Kijk ook eens op onze websitepagina inzake CAO handhaving: https://dekoningvergouwen.nl/cao-handhaving.

Bron:
Rechtbank Den Haag 21 februari 2022, ECLI:NL:RBDHA:2022:2220

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-04-08T08:58:34+00:00april 8, 2022|Arbeidsrecht|Reacties uitgeschakeld voor Werkgever blijft op zwarte lijst
Ga naar de bovenkant