Home » 2G wetsvoorstel: stand van zaken

2G wetsvoorstel: stand van zaken

Zal het 2G wetsvoorstel slagen of sneuvelen?

2G wetsvoorstel

Eind vorig jaar schreven we over het 2G wetsvoorstel. Ter herinnering, in het 2G wetsvoorstel staat dat alleen gevaccineerde of genezen mensen nog toegang krijgen tot locaties waarvoor een coronatoegangsbewijs nodig is (horeca, cultuursector, evenementen, pretparken, etc.). Hierbij staat 2G dus voor Gevaccineerd of Genezen. We zijn inmiddels een jaarwisseling en een nieuw kabinet verder. Wat is de stand van zaken? Lees het in deze blog.

Tweede Kamer
Het wetsvoorstel is tot op heden nog niet behandeld door de Tweede Kamer. Dit zou eerst in week 48 van 2021 gebeuren, maar werd steeds uitgesteld. Het staat nu gepland voor 4 van 2022 (op 26 januari 2022 om precies te zijn). Mocht het vervolgens door de Tweede Kamer komen, dan is ook nog de Eerste Kamer nodig om van het wetsvoorstel een wet te maken.

Kritisch rapport TU Delft
De kans dat het wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt verkleind door een kritisch rapport van de TU delft dat deze week is gepubliceerd. Daarin werd het effect van 2G onderzocht in combinatie met de omicron variant. Uit het onderzoek volgt dat het 2G beleid nauwelijks effectiever zal zijn in de strijd tegen het coronavirus dan het huidige 3G beleid (Gevaccineerd, Genezen of Getest). Dit komt, omdat de omicron variant zoveel besmettelijker is dan de deltavariant. Omdat vaccinatie dan minder goed beschermt, zal 2G de verspreiding van omicron minder afremmen dan de deltavariant.

De conclusie van het rapport was dat 3G het R-getal (inzake de besmettingen) met 15,3% zou verlagen en 2G met 16%. Dit verschil is dus minimaal. Deze resultaten worden door de Tweede Kamer meegenomen in het debat van volgende week over het 2G wetsvoorstel.

1G beleid
1G is het regelmatig testen van iedereen. Uit het onderzoek kwam nog naar voren dat 1G het beste zou werken, dat geeft een verlaging van het R-getal met 44,9%. Dit beleid is echter niet in het wetsvoorstel omtrent coronatoegangsbewijzen opgenomen en zal dan ook niet door de Tweede Kamer worden besproken.

Tot slot
Tot zover deze update. Mocht het 2G wetsvoorstel definitief slagen of sneuvelen, dan geven wij uiteraard weer een update. Heb je in de tussentijd al juridische vragen over corona, het 2G wetsvoorstel of andere onderwerpen? Neem gerust contact op met Charlotte Koopman of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/wetsvoorstellen/detail?id=2021Z21170&dossier=35971
https://www.omroepdelft.nl/omroepdelft/nieuws/onderzoek-tu-delft-2g-beleid-nauwelijks-effectiever-dan-3g-door-de-omikronvariant
https://dekoningvergouwen.nl/wetsvoorstel-2g-hoe-zit-het

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-01-20T10:27:15+00:00januari 20, 2022|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor 2G wetsvoorstel: stand van zaken
Ga naar de bovenkant