Home » Wetsvoorstel 2G: hoe zit het?

Wetsvoorstel 2G: hoe zit het?

5 vragen over ‘Gevaccineerd of Genezen’.

2G

Op maandag 22 november 2021 is het wetsvoorstel inzake 2G ingediend. Hierin staat dat voortaan alleen gevaccineerde of genezen mensen nog toegang krijgen tot locaties waarvoor een coronatoegangsbewijs nodig is (horeca, cultuursector, evenementen, pretparken, etc.). Deze wijze van toegangsverlening wordt 2G genoemd (Gevaccineerd of Genezen). Lees in deze blog 5 vragen en de bijbehorende antwoorden over het wetsvoorstel 2G.

1: Verschil 2G en 3G?
Het 2G-stelsel vervangt het huidige 3G-stelsel (als je bent Gevaccineerd, net bent Genezen of recent Getest). Een negatieve coronatest levert straks geen geldige QR-code meer op. Mensen zonder vaccinatie kunnen dan dus niet meer naar o.a. horeca en evenementen toe. Volgens berekeningen van het OMT zullen de besmettingen op die locaties halveren.

2: Wanneer geldt 2G?
In het wetvoorstel staat dat 2G kan worden ingevoerd indien dit, gelet op de ernst van de bedreiging van de volksgezondheid, noodzakelijk is. Vervolgens moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Kort gezegd, is de inzet van 2G alleen mogelijk als 3G onvoldoende bescherming biedt. Gelet op de ingrijpendheid, moet voor invoering van 2G altijd eerst advies moet worden gevraagd aan het OMT. Het is dus niet zo dat met dit wetsvoorstel automatisch 2G wordt ingevoerd.

3: Waar geldt 2G niet?
In het wetsvoorstel staat dat 2G alleen kan worden ingevoerd op plekken waar het risico van verspreiding hoog is. Dus bijv. plekken zonder vaste zitplaats of waar 1,5 meter afstand houden moeilijk is. Het nieuwe 2G-stelsel zal dan ook niet gelden bij theaters, de kapper, het onderwijs of op het werk.

4: Voor wie geldt 2G niet?
Het wetsvoorstel maakt een uitzondering voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren. Zij houden toegang tot locaties waar voor overige bezoekers de 2G-regel van toepassing zou worden. Hoe dit in de praktijk vorm krijgt, is nog niet bekend gemaakt.

5: Wordt het een wet?
In week 48 van 2021 wordt het wetsvoorstel over 2G behandeld. Momenteel hebben alleen VVD en D66 gezegd dat zij het wetsvoorstel zullen ondersteunen. Alle overige partijen twijfelen nog. Of zijn pertinent tegen invoering van 2G. Als het voorstel het in de Tweede Kamer haalt, dan moet uiteraard ook de Eerste Kamer nog instemmen. Het is dus nog geen gelopen race.

Tot slot
Vragen over het bovenstaande? Neem gerust contact op met Charlotte Koopman, Felix Chorus of één van onze andere specialisten.

Lees hier het wetsvoorstel: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/wetsvoorstellen/detail?cfg=wetsvoorsteldetails&qry=wetsvoorstel%3A35971

Lees ook onze blog over het wetsvoorstel QR-code op het werk

Inmiddels is er een vervolgblog geschreven over dit onderwerp op 20 januari 2022.

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-01-20T10:28:49+01:00november 26, 2021|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Wetsvoorstel 2G: hoe zit het?
Ga naar de bovenkant