Home » It’s coming: QR-code op het werk

It’s coming: QR-code
op het werk

Wat is de impact op de werkvloer?

QR-code op het werk

Het ‘Wetsvoorstel Tijdelijke wet verbreding inzet coronatoegangsbewijzen naar personen die arbeid verrichten’ is ingediend. Een hele mond vol, maar wat staat er eigenlijk in? Kort gezegd, maakt het wetsvoorstel mogelijk dat het coronatoegangsbewijs (ctb) in bepaalde gevallen ook op het werk gevraagd kan worden. Een QR-code op het werk dus. Dit heeft behoorlijk wat consequenties. Zo kan een werknemer, die geen geldige QR-code op het werk kan laten zien, in het uiterste geval zelfs worden ontslagen. Mits het wetsvoorstel wordt aangenomen, natuurlijk. Meer weten? Lees het nu in deze blog.

Het wetsvoorstel
Een QR-code op het werk. Hoe ziet dat eruit? Door het wetsvoorstel wordt mogelijk gemaakt dat ook werknemers, zzp-érs en vrijwilligers in een ctb-plichtige sector een ctb moeten hebben (bijv. horeca). Daarnaast kan de ctb-verplichting ook worden uitgebreid naar andere sectoren/terreinen. Een ctb-plicht zal niet snel aan de orde zijn voor de kantooromgeving. Maar wel voor fabrieksomgevingen waar geen alternatief, zoals thuiswerken of voldoende afstand houden, mogelijk is.

In alle gevallen waar het ctb verplicht is of wordt, geldt dat de werkgever alleen nog toegang mag verlenen aan personen die beschikken over een ctb. Wanneer geen ctb kan worden getoond, zijn er 3 mogelijke gevolgen. Dit zijn: 1) tijdelijke wijziging van functie, 2) loonsanctie en 3) ontslag. Werkgevers moeten allereerst onderzoeken of een manier bestaat om de werknemer zonder QR-code veilig aan het werk te houden. Bijvoorbeeld door hen te laten thuiswerken. Zijn er geen alternatieven of blijft de werknemer alle medewerking weigeren, dan kan een stap verder worden gegaan.

Loonsanctie en ontslag
In artikel 7:628 BW staat dat een werknemer in beginsel recht houdt op loon, wanneer hij/zij niet werkt. Alleen als het niet-werken voor rekening komt van de werknemer, dan vervalt het recht op loon. Het niet kunnen tonen van een geldige QR-code op het werk, is hiervan een voorbeeld. Dan kan dus mogelijk een loonsanctie volgen. Een belangrijke factor bij deze beoordeling is de concrete mogelijkheid voor de werknemer zich te laten testen. En of dit redelijkerwijs gevraagd kan worden. Komen werkgever en werknemer vervolgens samen niet tot een geschikte oplossing, dan kan de werkgever -bij een impasse- ervoor kiezen de arbeidsovereenkomst te (laten) beëindigen. Dit wordt wel gezien als een ultimum remedium, een allerlaatste mogelijkheid. Te denken valt aan een ontslag op de h-grond (overige gronden).

QR-code op het werk & 2G
Op dit moment is een geldige QR-code ook te krijgen met een negatieve coronatest (3G). Het 2G stelsel is (nog) niet van kracht. Voor toegang tot de werkvloer is door de regering expliciet bepaald dat 2G niet zal gelden voor toegang tot de werkvloer. Zo blijft men uit de buurt van een vaccinatie-verplichting op de werkvloer. Dit is, anders dan verplichte mondkapjes, vooralsnog geen optie.

Tot slot
Het komt er wellicht aan, afhankelijk van de goedkeuring door de Tweede Kamer: een QR-code op het werk. Als een werknemer dit niet kan laten zien, zijn er consequenties. Zoals een loonsanctie of ontslag. Hoe de situatie zich zal ontwikkelen, is nog onduidelijk. We houden de boel uiteraard scherp in de gaten. Nu al vragen over een QR-code op het werk? Neem dan contact op met Charlotte Koopman, Clarissa Kuiperi-Botter of één van onze andere specialisten.

Lees hier het wetsvoorstel: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/wetsvoorstellen/detail?id=2021Z21170&dossier=35971

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-11-25T12:20:47+00:00november 25, 2021|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor It’s coming: QR-code op het werk
Ga naar de bovenkant