Home » 3 veelgemaakte fouten bij reorganisaties

3 veelgemaakte fouten bij reorganisaties

Nuttige tips voor werkgevers.

reorganisaties

Opvallend: bedrijven zijn voor het eerst in 1,5 jaar weer bezig om grotere aantallen personeel te ontslaan. Het UWV ontving in september 2022 het hoogste aantal ontslagaanvragen sinds maart 2021. De reden? De coronasteun is gestopt, de uitgestelde belasting moet worden nabetaald en bedrijven moeten in de kosten snijden wegens o.a. hoge energiekosten. Gevolg: reorganisaties en/of bedrijfsbeëindigingen. Wat zijn daarbij nou veelgemaakte fouten? In deze blog 3 dingen die je (gemakkelijk) kan voorkomen met een goede voorbereiding en deskundig advies.

Oh ja, herplaatsing!
De meestgemaakte fout is het vergeten van de herplaatsingsplicht. Ook bij bedrijfseconomisch ontslag moet de werkgever kijken of de werknemer elders in de organisatie nog terecht kan. Dit vergat bijvoorbeeld een werkgever die kansspelen in de horeca exploiteerde. Een accountmanager werd bij een reorganisatie voor ontslag voorgedragen. De werkgever was echter niet met hem gaan zitten om te bespreken welke functies voor de werknemer passend waren, bijvoorbeeld of hij bereid was in het buitenland te werken en tot welke hoogte hij bereid was salaris in te leveren. De werkgever had eenzijdig de conclusie getrokken dat geen herplaatsing mogelijk was. De werknemer was het niet met deze conclusie eens. Terecht, aldus het Hof. Omdat de werknemer niet meer terug wilde, kreeg hij een billijke vergoeding van € 30.000,- naast de transitievergoeding van € 64.450,-.

Oeps, afspiegeling vergeten
Een bibliotheek in Utrecht had 3 werknemers ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen (met UWV vergunning). Ze waren echter het afspiegelingsbeginsel vergeten. Als functies onderling uitwisselbaar zijn, moet de afspiegelingsmethode worden gebruikt om de ontslagvolgorde te bepalen. De werknemers werkten in de functie ‘Medewerker Bibliotheek’. Die functie was onderling uitwisselbaar met de functie ‘Medewerker Dienstverlening Vestiging’. Het was immers vergelijkbaar qua functie-inhoud, vereiste competenties en denkniveau (MBO 4+). Toepassing van het afspiegelingsbeginsel maakte dat de 3 ontslagen werknemers niet als eerste in aanmerking kwamen bij de ontslagvolgorde. De werknemers gingen naar de kantonrechter en kregen gelijk. De arbeidsovereenkomsten werden hersteld.

Oh oh, OR
Als een bedrijf >50 werknemers heeft, is een ondernemingsraad (OR) verplicht. In artikel 25 WOR staat dat een werkgever advies moet vragen aan de OR als hij grote veranderingen wil doorvoeren, zoals reorganisaties. Dit advies kan vervolgens niet zomaar genegeerd worden. In een uitspraak van het Hof Amsterdam werd een werkgever hiervoor op de vingers getikt. Ondanks het negatieve advies van de OR ging hij toch over tot (in dit geval) bedrijfsbeëindiging. De OR stapte naar de rechter (Ondernemingskamer) die oordeelde dat niet duidelijk was geworden welke concrete maatregelen de werkgever zou treffen voor het personeel. Hiermee werd afbreuk gedaan aan de medezeggenschap. Het besluit tot bedrijfsbeëindiging moest door de werkgever worden ingetrokken totdat hij aan al zijn (sociale) verplichtingen had voldaan. Vergeet de OR dus niet.

Tot slot
Bij reorganisaties komt veel kijken. Voorkom fouten door tijdig advies in te winnen en de zaak goed voor te bereiden. DKVA heeft veel ervaring met zowel grote als kleinere reorganisaties. Vragen hierover? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Dorien Zwart of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
https://nos.nl/artikel/2449071-meer-ontslagaanvragen-daling-werkloosheidsuitkeringen-voorbij
(1) Gerechtshof Den Bosch d.d. 28 juli 2022, ECLI:NL:GHSHE:2022:2657
(2) Rechtbank Midden-Nederland d.d. 11 juli 2017, ECLI:NL:RBMNE:2017:3614
(3) Gerechtshof Amsterdam d.d. 25 september 2017, ECLI:NL:GHAMS:2017:3891

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-10-20T12:34:48+02:00oktober 20, 2022|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor 3 veelgemaakte fouten bij reorganisaties
Ga naar de bovenkant