Wacht… ik heb me bedacht!
Over de wettelijke bedenktermijn van 3 dagen.
De woningmarkt in Nederland is al tijden oververhit. Het wordt steeds moeilijker om een woning te kopen, met name voor starters. Dat leidt soms tot biedingen vér boven de vraagprijs, met spijt achteraf. Voor dergelijke situaties bestaat, ter bescherming van (te) enthousiaste kopers, de wettelijke bedenktermijn. Hiermee kan een koper binnen drie werkdagen na het ondertekenen van de koopovereenkomst zonder reden van de koopovereenkomst af. Mag een verkoper ook zo’n wettelijke bedenktermijn gebruiken, bijvoorbeeld om op zoek te gaan naar een betere deal? Er zijn immers kopers genoeg. In deze blog lees je hoe het zit.
Wettelijke bedenktermijn voor koper
De wetgever heeft een aantal beschermende bepalingen opgenomen ter bescherming van particuliere woningkopers. Zo kan een woning alleen schriftelijk worden gekocht en moet de overeenkomst worden ondertekend. Bij de aankoop van andere zaken, zoals een auto, is een mondelinge overeenkomst voldoende. De wettelijke bedenktermijn biedt de particuliere woningkoper bescherming. Zonder enige reden kan de koper binnen drie dagen na ondertekening op de stopknop drukken. Zo kan een overhaaste beslissing worden teruggedraaid. Dit recht van de koper kan niet contractueel uitgesloten worden. Een particuliere woningkoper kan daarom altijd – zelfs als in de koopovereenkomst staat dat de koper geen recht heeft op de wettelijke bedenktermijn – binnen drie dagen onder de deal uitkomen.
Verkoper ook wettelijke bedenktermijn?
De rechter moest zich over de vraag buigen of een verkoper ook gebruik mag maken van die drie dagen termijn. Een verkoper kreeg namelijk na het verkopen van zijn woning nog een hoger bod. Hij sloot een tweede koopovereenkomst en deed (binnen drie dagen) een beroep op de wettelijke bedenktermijn, waarmee hij de eerste koopovereenkomst ontbond. Volgens de eerste kopers mocht dat niet en geldt de wettelijke bedenktermijn alleen voor kopers. Zij vroegen de rechter om 10% van de koopprijs, in dit geval een boete van € 38.000,-.
Wat zei de rechter?
De rechtbank wees de vordering van de kopers af. De kopers gingen vervolgens in hoger beroep. Daar kregen ze e wel gelijk van het Gerechtshof. De verkopers stapten vervolgens naar de Hoge Raad.
De procureur-generaal heeft in zijn conclusie ook de kant van de kopers gekozen. Volgens de procureur-generaal is de wettelijke bedenktermijn speciaal ter bescherming van particuliere kopers in het leven geroepen. De bedenktijd is volgens de procureur-generaal bedoeld om terug te komen op een ondoordachte, impulsieve beslissing. Dat geldt niet voor de verkoper. Die wil alleen zijn eigen positie verbeteren. Zo zouden de belangen van de kopers onevenredig worden geschaad.
De Hoge Raad velt binnenkort haar eindoordeel. Doorgaans wordt de conclusie van de procureur-generaal door de Hoge Raad gevolgd. Het lijkt er dus op dat de wettelijke bedenktermijn alleen voor particuliere kopers bedoeld is, niet voor verkopers
Tot slot
Heb je meer vragen over de wettelijke bedenktermijn, de (ver)koop van een woning of een andere vastgoed gerelateerde vraag? Neem dan gerust contact op met Jan de Koning, Tim Gijtenbeek, Wouter de Veer of één van onze andere specialisten.
Bron:
Parket bij de Hoge Raad d.d. 16 april 2021, ECLI:NL:PHR:2021:421
Liever direct contact opnemen?
Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog
Op de hoogte blijven?
Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.