Home » Deeltijdontslag biedt mogelijkheden

Deeltijdontslag biedt
mogelijkheden

Minder uren, wel in dienst blijven.

deeltijdontslag

Deeltijdontslag. Dit is een ondergewaardeerd hulpmiddel uit de gereedschapskist van het arbeidsrecht. Hierbij hoeft een werkgever een werknemer niet te ontslaan bij teruglopende financiën. De uren van de werknemer worden verminderd, zodat de werkgever personeelskosten kan drukken. Zo ook bij een viswinkel waar op dinsdag geen enkele vis meer werd verkocht. Deze viswinkel zette deeltijdontslag in voor de werknemer die op dinsdag werkte. De werknemer stapte naar de rechter. Benieuwd naar de uitkomst? Lees meer in deze blog.

Gewijzigd consumentengedrag
De werknemer in kwestie werkte 17,5 uur per week in een viswinkel. Haar werkdagen waren dinsdag, donderdag en vrijdag. De viswinkel informeerde haar dat de omzet op dinsdag zo slecht was, dat het niet meer in verhouding stond tot de personeelskosten. Op zaterdag en zondag daarentegen ging de verkoop van vis wel erg goed. Vanwege dit gewijzigde consumentengedrag ging de winkel voortaan dicht op dinsdag en iedere zondag open.

Deeltijdontslag
De werknemer wilde niet op zondagen werken. In de CAO stond ook dat zondag in principe geen werkdag was. Op zaterdagen wilde zij alleen komen werken, indien de werkgever opvang voor haar zoontje zou regelen én betalen. Omdat de werknemer weinig flexibel was, zag de werkgever zich genoodzaakt het UWV toestemming te vragen voor deeltijdontslag voor de werkuren van de dinsdag. Het UWV ging akkoord. De arbeidsovereenkomst ging van 17,5 uur per week naar 11,5 uur per week.

Wat vond de rechter?
De werknemer was het niet eens met deze gang van zaken en stapte naar de rechter. Die moest beoordelen of het UWV terecht een deeltijdontslagvergunning had gegeven (a-grond). De kernvraag hierbij was: heeft de viswinkel voldoende aannemelijk gemaakt dat zij vanwege bedrijfseconomische redenen een deel van de functie laat vervallen, waarbij herplaatsing niet mogelijk is?

Cijfermatig was overduidelijk dat de dinsdag een slechte dag was voor visverkoop. De weekenden lieten daarentegen een stijgende lijn zien. Daarom was het redelijk de uren van de werknemer op dinsdag te laten vervallen. Herplaatsing was geen mogelijkheid. Maandag was de winkel gesloten en woensdag was de bezetting al rond. Op zaterdag en zondag had de werknemer de 6 uur kunnen compenseren, maar dit was geen optie door de houding van de werknemer. De kantonrechter vond het geen taak van een werkgever opvang te regelen/betalen voor kinderen van werknemers. De vergunning voor deeltijdontslag was dan ook terecht.

Tot slot
Deeltijdontslag kan een goede optie zijn voor bijvoorbeeld werkgevers in de horeca of retail waar de gevolgen van de coronacrisis goed zichtbaar zijn op bepaalde dagen. Zoals gezegd, moet voor deeltijdontslag een vergunning worden gevraagd bij het UWV. Hiervoor is een juridische en cijfermatige onderbouwing nodig. Wij kijken graag mee voor advies en tips. Vragen? Neem gerust contact op met Michiel Vergouwen, Felix Chorus of één van onze andere specialisten.

Bron:
Rechtbank Limburg d.d. 18 juni 2021, ECLI:NL:RBLIM:2021:4938

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-08-12T07:39:36+00:00augustus 12, 2021|Arbeidsrecht, Michiel Vergouwen|Reacties uitgeschakeld voor Deeltijdontslag biedt mogelijkheden
Ga naar de bovenkant