Home » Geen discriminatie bij proeftijdontslag

Geen discriminatie bij proeftijdontslag

Oordeel College voor de Rechten van de Mens duidelijk.

proeftijdontslag

We krijgen er steeds vaker mee te maken in onze praktijk. Werknemers die een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens wegens discriminatie. Recent stonden wij een grote kinderopvangorganisatie bij die een werknemer tijdens haar proeftijd had ontslagen. De werknemer vond dat zij door dit proeftijdontslag werd gediscrimineerd wegens haar chronische ziekte. Lees in deze blog het duidelijke oordeel van het College voor de Rechten van de Mens.

De casus
Een student-werknemer deed in versneld tempo een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) in de kinderopvang. Ze werd opgeleid om in 1,5 jaar pedagogisch medewerker te worden. Normaliter staat voor deze opleiding 3 jaar. Bij een BBL-traject wordt werk met school gecombineerd. Tijdens het kennismakingsgesprek vertelde de werknemer over haar chronische beperking. Dit stond de werkgever -uiteraard- niet in de weg om een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Er werd een standaard proeftijd van 2 maanden afgesproken.

Proeftijd
Een proeftijd is bedoeld als een soort kennismakingsperiode. Het biedt werkgevers de mogelijkheid om in een relatief korte periode een beeld te krijgen van een werknemer. Voor een ontslag tijdens de proeftijd geldt geen opzegtermijn en geen herplaatsingsplicht. Daarbij heb je ook geen toestemming nodig van een kantonrechter of het UWV.

Proeftijdontslag
Al na een paar weken vroeg de werknemer om 50% minder verplichte uren op school, omdat ze daar geen energie voor had. De school besprak dit met de werkgever. Die vond dit geen goed idee, omdat de werknemer voor een versneld traject had gekozen waarbij het missen van zo veel schooldagen simpelweg niet is toegestaan. Omdat de werknemer vervolgens een aantal opleidingsdagen mistte (en dit niet vertelde), werd zij tijdens haar proeftijd ontslagen.

Discriminatie wegens chronische ziekte?
De werknemer vond dat zij door dit proeftijdontslag werd gediscrimineerd. Zij had immers goed gefunctioneerd tijdens haar eerste weken met de kinderen. Ze stapte naar het College voor de Rechten van de Mens. Daar moest de werkgever onderbouwen dat het niet om de ziekte van de werknemer ging. Dat lukte. De werkgever maakte duidelijk dat het om objectieve vereisten uit de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (Wet IKK) ging, waaraan de werkgever zich moet houden. Op grond van die wet gelden strenge kwalificatie-eisen en is een student-werknemer wettelijk verplicht om 1 dag per week naar school te gaan. Dit (en de overige wettelijke voorwaarden) was uitgebreid met de student besproken voorafgaand aan haar indiensttreding. De werknemer had achtergehouden dat zij van de eerste 6 opleidingsdagen er al 3,5 had gemist. De werkgever moest dit van de mentor van de werknemer vernemen. Daardoor was er én geen goede communicatie én geen vertrouwen meer.

Oordeel College voor de Rechten van de Mens
Het College stelde in haar eindoordeel geen discriminatie vast. De werkgever heeft nooit een probleem gehad met de beperking van de werknemer. De werkgever had enkel geconstateerd dat werknemer niet aan de wettelijke opleidingsverplichtingen kon voldoen. Daardoor paste ze niet in de organisatie van de kinderopvang. Goed functioneren als pedagogisch medewerker (in opleiding) is meer dan alleen goed zijn met de kindjes. Een werknemer moet ook betrouwbaar en gemotiveerd zijn, afspraken nakomen, verantwoordelijkheid voelen en stabiliteit en continuïteit op de groep kunnen bieden. De werkgever schatte tijdens de proeftijd in dat de werknemer hier niet aan kon voldoen.

Het College stelde ook vast dat deelname aan voldoende opleidingsdagen een harde voorwaarde van het BBL-traject was. Deze voorwaarde was dan ook een essentieel onderdeel van de functie die de werknemer vervulde. Dit was door werkgever niet aan te passen, omdat het wettelijk verplicht is. Daarom had de werkgever terecht gebruik gemaakt van het proeftijdontslag. Er was geen verboden onderscheid gemaakt op grond van handicap of chronische ziekte.

Tot slot
Heb je te maken met een werknemer die een klacht heeft ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens of wil jij zelf een klacht indienen tegen jouw werkgever? Of heb je vragen over een proeftijdontslag? Neem dan gerust contact op voor advies met Charlotte Koopman, Dorien Zwart of één van onze andere specialisten.

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-12-17T10:17:21+00:00december 17, 2021|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Geen discriminatie bij proeftijdontslag
Ga naar de bovenkant