Home » Goed nieuws: CAO Kinderopvang avv

Goed nieuws: CAO Kinderopvang avv

Dispensatieverzoek afgewezen door minister

CAO Kinderopvang

Mooi nieuws afgelopen vrijdag: de CAO Kinderopvang is opnieuw algemeen verbindend verklaard door de minister van SZW. Eén partij had bedenkingen ingediend tegen deze CAO Kinderopvang en vroeg om dispensatie van de CAO. DKVA stond de CAO-partijen bij die zich verweerden tegen deze bedenkingen en de dispensatie. De minister heeft de bedenkingen én dispensatie vervolgens afgewezen. De CAO geldt daarom voor de gehele sector kinderopvang, zonder uitzonderingen. Meer weten? Lees deze korte blog.

Bedenkingen?
De bedenkingen waren ingediend door de Branchevereniging Ondernemers Kinderopvang (BVOK) en de Vakbond LBV. De bedenkingen kwamen in essentie erop neer dat de leden van de BVOK niet onder de CAO Kinderopvang zouden moeten vallen. Zij sloten immers een eigen CAO voor hun leden (de door BVOK aangeduide micro-ondernemingen).

De minister heeft geoordeeld dat de CAO Kinderopvang al sinds jaar en dag algemeen verbindend is verklaard voor de gehele sector. Het feit dat de BVOK een eigen CAO sloot, vormde geen aanleiding om de CAO Kinderopvang niet algemeen verbindend te verklaren. Saillant detail: de BVOK onderhandelde aanvankelijk mee over de CAO Kinderopvang. Zij trokken zich echter op het laatste moment terug en sloten vervolgens snel een eigen CAO.

Dispensatie?
Naast bedenkingen had de BVOK ook gevraagd om dispensatie, indien de CAO Kinderopvang wel algemeen verbindend zou worden verklaard. Indien de minister tot dispensatie besluit, dan geldt de algemeen verbindend verklaarde CAO niet voor de gedispenseerde partij. De BVOK stelt dat haar leden anders zijn (afwijken) van de leden van de andere werkgeversorganisaties in de kinderopvang, te weten de Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.

Voor dispensatie geldt dat sprake moet zijn van essentiële verschillen tussen de leden van de BVOK en de rest van de branche die valt onder de algemeen verbindend verklaarde CAO Kinderopvang. De minister oordeelde dat dit niet was aangetoond door de BVOK. En terecht, de kinderopvang is een belangrijke en gevoelige sector. Uniformiteit is hier bij uitstek van belang. Door de algemeenverbindendverklaring moeten nu ook de leden van de BVOK zich aan de CAO Kinderopvang houden.

Tot slot
Niet alleen de CAO Kinderopvang is weer algemeen verbindend verklaard. Ook de CAO FCB heeft het stempel avv weer te pakken. Goed nieuws alom dus in de sector Kinderopvang. Heb je vragen over de sector kinderopvang, CAO’s, dispensatie of andere gerelateerde zaken? Neem dan gerust contact met Charlotte Koopman of één van onze andere specialisten van Team Kinderopvang.

Lees hier het avv-bericht in de Staatscourant van 21 januari 2022
https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2022-1497.html

Wellicht ook interessant:
https://dekoningvergouwen.nl/gehele-beveiligingsbranche-dezelfde-cao
https://dekoningvergouwen.nl/uniek-dispensatie-van-avv-cao-teruggedraaid

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-01-24T11:13:41+00:00januari 24, 2022|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Goed nieuws: CAO Kinderopvang avv
Ga naar de bovenkant