Home » Uniek: dispensatie van avv CAO teruggedraaid

Uniek: dispensatie van
avv CAO teruggedraaid

Voor het eerst sinds 1937 door rechter toegewezen.

dispensatie

Sommige juridische overwinningen zijn té groot en té belangrijk om niet van de daken te schreeuwen. Deze week ontvingen we zo’n uitspraak. Onderwerp van geschil was de algemeen verbindend verklaarde CAO Particuliere Beveiliging. Eén partij in de beveiligingswereld (VBe) had van de minister dispensatie gekregen, zodat hun leden niet onder deze CAO zouden vallen. Nadelig voor werknemers. DKVA stond werknemersorganisaties FNV en CNV en werkgeversorganisatie NVB bij om deze dispensatie aan te vechten. En voor het eerst sinds 1937 ging een rechter akkoord. Lees meer hierover in deze blog.

Dispensatie, hoe en wat?
CAO’s die voor een hele bedrijfstak gelden, kunnen algemeen verbindend worden verklaard door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Alle werkgevers in de bedrijfstak zijn dan verplicht deze CAO toe te passen voor al hun werknemers, ook als zij daar niet voor kiezen. De enige manier om hier onderuit te komen, is door dispensatie (vrijstelling) te vragen bij de minister.

CAO Particuliere Beveiliging
Op 30 april 2019 is de CAO Particuliere Beveiliging algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat alle beveiligingsbedrijven in Nederland deze CAO dienen toe te passen. Dit is voor werknemers gunstig, want de bepalingen in de CAO zijn over het algemeen gunstiger dan de basisvoorwaarden. Voor werkgevers is dit ook voordelig, omdat dit eerlijke concurrentieverhoudingen bevordert. Eén werkgeversorganisatie in de beveiligingsbranche (VBe) vroeg dispensatie. De minister ging akkoord. Om dit besluit draait de hele zaak. Werknemersorganisaties FNV en CNV en werkgeversorganisatie NVB maakten tevergeefs bezwaar, waarna met DKVA een beroepsprocedure werd gestart bij de rechter.

Waarom dispensatie?
Om dispensatie te krijgen, moeten zwaarwegende argumenten bestaan waardoor toepassing van de bedrijfstak-CAO via een algemeenverbindendverklaring onredelijk is. Werkgeversorganisatie VBe stelde als enige niet alleen reguliere beveiliging uit te voeren, maar gecombineerde werkzaamheden. Denk aan evenementen- en horecabeveiliging, crowdmanagement, basishulpverlening en die inzet van verkeersregelaars en voetbalstewards. Ook stelde de VBe dat zij meer gebruik moest kunnen maken van flexibele contracten.

Waarom geen dispensatie?
Het tegenargument was dat de leden van de NVB (Nederlandse Veiligheidsbranche) óók gecombineerde beveiligingswerkzaamheden verrichten. Waarom zou de ene partij daar dan wel dispensatie voor krijgen? De rechter stelde vast dat inderdaad geen essentiële afwijkingen bestonden tussen beide partijen. Daarnaast was ook onvoldoende aangetoond dat andere werkgevers minder behoefte hadden aan flexwerk. Het dispensatiebesluit werd vernietigd.

En nu?
Alle werkgevers die lid zijn van de VBe moeten nu -met terugwerkende kracht- de avv CAO Particuliere Beveiliging toepassen voor hun werknemers. Dit is een prachtige overwinning voor werknemersrechten en concurrentieverhoudingen. Deze rechterlijke uitspraak zal zeker ook effect hebben op de lopende avv-verzoeken binnen de beveiligingsbranche waar VBe wederom naar nu lijkt en blijkt vergeefs dispensatie heeft gevraagd.  Zoals gezegd, is het zeer zeldzaam dat een dispensatiebesluit wordt vernietigd. De afgelopen 84 jaar is dit in ieder geval niet voorgekomen!

Kort en goed
Een belangrijke mijlpaal en steun in de rug voor de traditionele polder, waar steeds vaker met succes alternatieve en veeleer goedkopere CAO’s worden afgesloten met vaak kleine vakbonden. Vragen over CAO’s, dispensatie of andere gerelateerde zaken? Neem dan gerust contact op met Michiel Vergouwen, Chantal de Blaeij of één van onze andere specialisten.

Bron: Rechtbank Midden-Nederland d.d. 20 juli 2021 zaaknr. UTR 20/269

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-10-22T11:14:28+00:00juli 30, 2021|Arbeidsrecht, Chantal de Blaeij, Michiel Vergouwen|Reacties uitgeschakeld voor Uniek: dispensatie van avv CAO teruggedraaid
Ga naar de bovenkant