Home » Handhaving in de kinderopvang, een stappenplan

Handhaving in de kinderopvang, een stappenplan

Drieluik kinderopvang – deel 3

handhaving

Een inspecteur van de GGD heeft het jaarlijkse onderzoek bij de kinderopvang verricht. Na enkele weken komt het rapport binnen. Tot ieders grote schrik is te lezen dat de inspecteur de gemeente adviseert handhavend op te treden. In het derde en laatste deel van dit drieluik kinderopvang gaat het over handhaving in de kinderopvang door de gemeente. Dit naar aanleiding van het inspectierapport van de GGD. We leggen je hier uit wat je allemaal kunt doen aan de hand van een duidelijk stappenplan.

Stap 1: concept
De eerste stap is direct de meest belangrijke stap. Het rapport dat is ontvangen, is nog een concept. De inspecteur van de GGD zal bij het toesturen van het conceptrapport vragen of je een zienswijze wilt indienen. Het advies is hier heel simpel: altijd ‘ja’ zeggen!

Stap 2: zienswijze
De zienswijze van de kinderopvang moet betrokken worden bij de definitieve versie van het inspectierapport. Kijk dus kritisch naar het rapport en neem alle fouten in jouw zienswijze op. Kloppen bepaalde feiten niet, is het té ongenuanceerd, is ten onrechte vermeld dat bepaalde documenten ontbreken? Schrijf het allemaal op. Check ook of alle relevante informatie in het rapport is meegenomen. Schets hoe de situatie op het moment van de inspectie was. Neem tot slot ook in de zienswijze op of een herstelaanbod aan de orde is gekomen.

Stap 3: oordeel gemeente
De inspecteur moet de zienswijze opnemen in het inspectierapport. Het komt regelmatig voor dat de inspecteur er daarna niets meer mee doet en het handhavingsadvies ongewijzigd laat. Dit is natuurlijk erg vervelend, want het ongewijzigde inspectierapport komt dan in het (openbare) Landelijk Register Kinderopvang. Het moet zelfs gepubliceerd worden op de eigen website. Maar, de gemeente moet wél iets doen met de zienswijze.

De gemeente mag -vanwege de deskundigheid van de GGD- uitgaan van de juistheid van het inspectierapport. Dit ligt anders als feitelijke onjuistheden over het rapport bekend zijn, bijvoorbeeld door een zienswijze. In dat geval kan de gemeente het handhavingsadvies niet zomaar overnemen. De gemeente moet dan zelfstandig een oordeel vormen over de feiten.

Stap 4: conclusie gemeente
De gemeente moet beoordelen of het inspectieonderzoek zorgvuldig was en of de feiten die in het inspectierapport zijn vermeld de conclusie kunnen dragen. Dat is bijvoorbeeld niet het geval als niet alle relevante documenten door de inspecteur zijn opgevraagd of als feiten in verschillende richtingen wijzen.

Stap 5: Bezwaar
Bestaan redenen om te twijfelen aan de juistheid van het inspectierapport en neemt de gemeente toch een handhavingsbesluit? Ga dan altijd in bezwaar, ongeacht of je een zienswijze hebt ingediend.

Tot slot
DKVA is gespecialiseerd in de juridische ondersteuning van de kinderopvang. We hebben inmiddels alles al een keer gezien en meegemaakt. Twijfel je wat je in de zienswijze moet opnemen of weet je niet of je in bezwaar moet gaan? Bel dan gerust eens om te sparren met Chantal de Blaeij, Charlotte Koopman of één van onze andere specialisten.

Lees hier deel 1 en deel 2 van dit drieluik

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-07-23T12:50:20+00:00juni 10, 2021|Arbeidsrecht|Reacties uitgeschakeld voor Handhaving in de kinderopvang, een stappenplan
Ga naar de bovenkant