Home » 3 tips bij GGD controle kinderopvang

3 tips bij GGD controle kinderopvang

Drieluik kinderopvang – deel 1

GGD controle kinderopvang

Ding, dong! Onaangekondigd -ook in coronatijd- staat de inspecteur op de stoep voor het verrichten van de jaarlijkse GGD controle kinderopvang. Een belangrijk moment, want deze inspecteur bepaalt of alles klopt en hoe met eventuele overtredingen wordt omgegaan. Goed dus om te weten waar een inspecteur precies naar kijkt tijdens een controle. Nog beter is om vooraf te weten wat je kunt doen om een negatief inspectierapport of handhavingstraject te voorkomen. In deze blog een aantal handige tips!

GGD controle kinderopvang
De inspecteur kijkt of sprake is van ‘verantwoorde kinderopvang’. Opvang is verantwoord als het bijdraagt aan een goede en gezonde ontwikkeling van het kind, in een veilige en gezonde omgeving. Waar wordt op beoordeeld?

  • Pedagogisch klimaat, wat is het pedagogisch beleid en wordt dit in de praktijk nageleefd;
  • Personeel, denk aan VOG en de koppeling met het PRK, opleidingseisen en BKR;
  • Veiligheid en gezondheid, bijvoorbeeld wat is het veiligheids- en gezondheidsbeleid en wordt dat in de praktijk nageleefd;
  • Het ouderrecht, is er een oudercommissie ingesteld?

De inspecteur kijkt verder naar de gang van zaken op de locatie (observaties en beoordeling van inrichting en gebruik van ruimtes waar kinderen komen), spreekt met medewerkers, de locatiemanager en de oudercommissie en doet aan documentenonderzoek. Hoe nauwlettend de inspecteur precies beoordeelt, lees je in de tweede blog van dit drieluik.

Overtreding GGD controle kinderopvang
Wordt een overtreding vastgesteld, dan kan de inspecteur een ‘herstelaanbod’ doen. Dit is de mogelijkheid om binnen een bepaalde periode aan te tonen dat een overtreding is hersteld. De inspecteur is niet verplicht een dergelijk herstelaanbod te doen. Het is echter van groot belang zo’n herstelaanbod te krijgen. Het resultaat ervan heeft namelijk invloed op het uiteindelijke advies van de inspecteur aan de gemeente. De inspecteur geeft vaak een korte termijn om de overtredingen te herstellen, dus kom snel in actie. Zijn de overtredingen hersteld binnen de termijn, dan volgt over het algemeen een positief advies aan de gemeente. De gemeente neemt het advies van de inspecteur meestal over.

Negatief advies na GGD controle kinderopvang
Als het advies van de inspecteur aan de gemeente negatief is, kan de gemeente een handhavingsbesluit nemen. Hiertegen kan weer een zienswijze worden ingediend. Deze moet zeer goed gemotiveerd worden. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je in de derde blog van dit drieluik.

Tips!
Voorkom een handhavingstraject dat je drie jaar lang achtervolgt door de vermelding ervan in het (openbare) Landelijk Register Kinderopvang. Enkele tips:

  1. Ga in overleg met de inspecteur en zorg voor goed contact;
  2. Toon bereidheid om overtredingen te herstellen;
  3. Pak actief verbeterpunten op, zodat deze binnen de termijn zijn hersteld;

Tot slot
DKVA is gespecialiseerd in de juridische ondersteuning van de kinderopvang. We hebben inmiddels alles al een keer gezien en meegemaakt. Heb je vragen over een GGD controle kinderopvang of wil je overleg? Bel dan gerust om te sparren met Chantal de Blaeij.

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-02-18T12:08:56+00:00februari 18, 2021|Anne Camphuijsen, Arbeidsrecht, Charlotte Koopman, Clarissa Kuipéri-Botter, Dorien Zwart|Reacties uitgeschakeld voor 3 tips bij GGD controle kinderopvang
Ga naar de bovenkant