Home » Huis-, tuin- en keukenongeluk op de werkvloer

Huis-, tuin- keukenongeluk op de werkvloer

Hoe zit het juridisch?

Huis-, tuin- en keukenongeluk

Een val van een trapje, struikelen over iets dat je niet zag. We zijn allemaal wel eens onhandig. Ook op de werkvloer. Kunnen werkgevers aansprakelijk zijn als een werknemer zich bezeerd op de werkvloer? Werkgevers hebben immers een zorgplicht en moeten een veilige werkomgeving bieden. Werknemers moeten natuurlijk ook zelf opletten en voorzichtig zijn. Waar ligt precies de grens? De rechtspraak staat bomvol met zaken die tot ieders verbeelding spreken. Wanneer is iets een zogenaamd ‘huis-, tuin- en keukenongeluk’ (eigen schuld) en wanneer niet? Lees in deze blog.

Val door stepje
Een lerares werd tijdens de pauze op het schoolplein omver gereden door een leerling op een stepje. Ze stapte naar de rechter en wilde dat de werkgever aansprakelijk werd gehouden voor de schade (o.g.v. 7:658 BW). De rechter zei hierover:

“Steppen is geen ongebruikelijke gang van zaken op een schoolplein. Steppen is voor leerlingen een gezonde bezigheid. Er bestaat wel een risico dat een leerling tegen een andere leerling of een personeelslid aanbotst, maar het is een beperkt risico. De werkgever had de zorgplicht niet geschonden en hoefde geen aanvullende maatregelen te treffen.”

Struikelen over folders
Dan de werknemer die voor een aannemer werkte. Hij moest elektrawerkzaamheden verrichten in een woning op de tweede verdieping. De werknemer is op de trap uitgegleden over een -in plastic verpakte- stapel folders. Deze had hij over het hoofd gezien. Hij bezeerde zijn schouder en stelde de aannemer aansprakelijk. De rechtsvragen: was deze werknemer naar een mogelijk onveilige werkplek toegestuurd, had de aannemer hem moeten waarschuwen en had de werkgever specifieke instructies moeten geven? De rechter zei: “Uitglijden in een trappenhuis over een pak folders betreft een ‘huis-, tuin- en keukenongeval’, waarvoor geen werkgeversaansprakelijkheid geldt. Dit ligt alleen dan anders als het trappenhuis niet goed was verlicht.” En dat was in casu niet aan de orde.

Val van trapje
Dan de werknemer van een snoepjesfabrikant. Die viel tijdens zijn werk van een trapje. Wederom werd de werkgever aansprakelijk gesteld. Dit maal voor de zorgkosten (met name het verschuldigde eigen risico). Was de werkgever hiervoor aansprakelijk? De rechter zei hierover: “Traplopen is een alledaagse activiteit, waar de werkgever in beginsel geen andere instructies voor hoefde te geven. De werkgever is de zorgplicht nagekomen en is niet aansprakelijk voor door werknemer geleden schade na val van de trap.”

Val van stoel
Hetzelfde gold voor een werknemer die bij de gemeente Den Haag achter de balie zat. Zij ging verkeerd op een stoel zitten en viel om. Zij hield de gemeente hiervoor aansprakelijk. De rechter zei hierover: “De val is te kwalificeren als huis-, tuin- en keukenongeluk. Het gaan zitten op een voorwerp is een normale situatie. De werkgever was niet gehouden tot het geven van specifieke instructies.

Tot slot
De lijn is vrij duidelijk. Ongelukjes kunnen gebeuren. Ook op de werkvloer. Dat betekent niet dat de werkgever automatisch aansprakelijk is of een zorgplicht heeft geschonden. Vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op met Charlotte Koopman, Michiel Vergouwen of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Rechtbank Amsterdam 15 maart 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:1638
Rechtbank Rotterdam 17 november 2022, ECLI:NL:RBROT:2022:10111
Rechtbank Rotterdam 13 maart 2023, ECLI:NL:RBROT:2023:2137
Rechtbank Den Haag 11 juli 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:10850

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2024-08-05T10:18:10+02:00augustus 5, 2024|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Huis-, tuin- en keukenongeluk op de werkvloer
Ga naar de bovenkant