Home » Veelgemaakte fouten bij pedagogisch beleidsplan

Veelgemaakte fouten bij pedagogisch beleidsplan

Drieluik kinderopvang – deel 2

pedagogisch beleidsplan

Doe wat je schrijft! Dat is de beste tip als het gaat om het naleven van een pedagogisch beleidsplan in de praktijk. Een inspectie bij een Amsterdamse kinderdagopvang liet dit op pijnlijke wijze zien, toen veelgemaakte fouten naar boven kwamen. In de eerste blog van dit drieluik schreven we over de GGD controle van een kinderopvang. Hoe nauwlettend de inspecteur precies beoordeelt én wat de gevolgen daarvan kunnen zijn, dat lees je in deze tweede blog.

Voorbeeld uit de praktijk
Bij een opvang in Amsterdam vond een onaangekondigd onderzoek plaats in december. De inspecteur kwam binnen tijdens het eten. Na het eten moesten de kinderen buiten spelen. Een aantal kinderen had daar geen zin in en wilde binnen blijven. Toch moest iedereen verplicht naar buiten. Omdat het vroeg donker werd, vonden de medewerksters buiten spelen direct na het eten het beste moment. Niks aan de hand, zou je denken.

Overtredingen pedagogisch beleidsplan
Toch wel. Want in het pedagogisch beleidsplan van deze opvang stond dat kinderen betrokken werden bij het (dag)programma en dat het tafelmoment werd gebruikt om met de kinderen het programma van de dag door te nemen. Ook stond in het pedagogisch beleidsplan dat kinderen altijd keuzevrijheid hadden. Dat gebeurde hier niet. Gevolg? Een overtreding!

En dit was niet de enige overtreding. In het pedagogisch beleidsplan was tevens opgenomen dat aandacht werd besteed aan omgangsvormen. Medewerkers hadden bovendien een voorbeeldfunctie. Zo werd niet tegen kinderen geschreeuwd en bij ongewenst gedrag werd naar het kind toegelopen om het te corrigeren. Een duidelijk beleid, mits het wordt opgevolgd.

Tijdens de inspectie werd door meerdere kinderen hard gepraat en gelachen. Dit werd niet gecorrigeerd. Op enig moment moesten de kinderen aan tafel. Ook tijdens het handenwassen werd gekeet. De medewerkers vroegen dit keer herhaaldelijk of het stiller kon. Vervolgens vond een stemverheffing op afstand plaats. Ook later tijdens het spelen van tafelvoetbal verhief één van de medewerksters haar stem -op afstand- om stilte te vragen. Fout, vond de inspecteur, want de uitgangspunten van het pedagogisch beleidsplan werden niet gevolgd.

Praktijk en beleid komen niet overeen
Hoe menselijk en logisch het gedrag van de medewerkers ook leek, de praktijk en het beleid kwamen op dat moment niet overeen. Dit blijken veelgemaakte fouten te zijn die resulteren in een overtreding. De inspecteur adviseerde de gemeente in deze kwestie handhavend op te treden, omdat “de kinderen onvoldoende worden betrokken bij de keuze en de planning van de activiteiten, zij niet vrij zijn in de keuze om wel of niet aan een activiteit mee te doen, en het tafelmoment niet wordt gebruikt als leer- en overlegmoment. Daarnaast geven de beroepskrachten niet altijd het goede voorbeeld en zijn ze niet consequent in het aanspreken van de kinderen bij ongewenst gedrag.” De gemeente nam het advies over en een aanwijzing werd opgelegd. Kan daar iets tegen worden gedaan? Ja! Deze mogelijkheden komen naar voren in de derde blog van dit drieluik.

Tips pedagogisch beleidsplan

  1. Zorg ervoor dat het pedagogisch beleidsplan up-to-date is;
  2. Check of medewerkers precies weten wat erin staat;
  3. Controleer regelmatig of er in de praktijk naar wordt gehandeld.
  4. Gebeurt dit niet of lukt dit niet, spreek elkaar daar dan op aan of pas het beleid aan;
  5. Plan een juridische check-up van de beleidsdocumenten met DKVA.

Tot slot
DKVA is gespecialiseerd in juridische ondersteuning van de kinderopvang. We hebben inmiddels alles al een keer gezien en meegemaakt. Heb je vragen over het pedagogisch beleidsplan, een inspectie of handhaving? Bel dan gerust eens om te sparren met Chantal de Blaeij.

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-03-04T10:07:47+00:00maart 4, 2021|Anne Camphuijsen, Arbeidsrecht, Charlotte Koopman, Clarissa Kuipéri-Botter, Dorien Zwart|Reacties uitgeschakeld voor Veelgemaakte fouten bij pedagogisch beleidsplan
Ga naar de bovenkant