Home » Het belang van bedingen bedingen

Het belang van bedingen bedingen

Relatiebeding, concurrentiebeding en geheimhoudingsbeding.

relatiebeding

In de meeste arbeidsrelaties worden afspraken gemaakt over bedingen. Denk aan een relatiebeding of een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst of een geheimhoudingsbeding in de vaststellingsovereenkomst. Werkgevers willen immers hun core business beschermen. In deze blog 3 voorbeelden uit de rechtspraak waarbij het zeker loonde om dergelijke bedingen af te spreken. Zo lees je o.a. over een werknemer die ruim 2 ton moest betalen na een geschonden relatiebeding.

Relatiebeding
Een werknemer (technisch expert) werd door de kantonrechter veroordeeld om € 124.794,- te betalen wegens een geschonden relatiebeding. Hij had zakelijk en commercieel advies gegeven aan een bedrijf dat expliciet op de lijst van ondernemingen stond van zijn relatiebeding. In hoger beroep wilde de werknemer matiging van de boete. De werkgever eiste een nóg hogere boete, omdat de werknemer nog steeds niet was gestopt met zijn adviezen. Het Hof wees € 224.630,- toe. Een enorm bedrag. De schade was echter begroot op € 600.000,-. Daarbij wilde de werknemer geen inzicht geven in zijn financiën. Dit was dubieus, omdat hij de eerste boete van € 124.794,- zonder problemen al binnen 2 weken had betaald.

Geheimhoudingsbeding
Twee werknemers gingen na 10 jaar tegelijk weg bij hun werkgever. Zij traden vrij snel in dienst bij een concurrent. De werkgever kwam erachter dat ze allebei, in hun laatste werkweek, zakelijke documenten op een USB-stick hadden meegenomen. De kantonrechter oordeelde dat ze het geheimhoudingsbeding hadden overtreden. Voor beide werknemers gold dat een boete van € 10.000 per schending was afgesproken. Dat kwam uit op een boete van € 110.000,- voor 11 schendingen voor werknemer 1 en een boete van € 50.000,- voor 5 schendingen voor werknemer 2. De kantonrechter zag geen aanleiding om deze boete te matigen.

Concurrentiebeding
Een autoverkoper had een concurrentiebeding met zijn werkgever (Van Mossel) afgesproken. Toen hij na 4 jaar weg wilde, werd hij nogmaals op het concurrentiebeding gewezen. Hij wilde toch in dienst treden bij een ander autobedrijf en verzocht de kantonrechter het concurrentiebeding te schorsen. De kantonrechter wees deze vordering af. Beide bedrijven waren qua werkzaamheden zeer vergelijkbaar. De werknemer had daarbij kennis van veel vertrouwelijke bedrijfsinformatie (zoals klantgegevens, inkoopprijzen en verkoopprijzen, margeoverzichten, kortingsschema’s, omzetten en algehele bedrijfsvoering). Ook was de nieuwe werkgever in een straal van 50 km gevestigd. Het belang van Van Mossel was dan ook groter dan het belang van de werknemer die ‘zijn horizon wilde verbreden’. De werknemer had zelf zijn baan opgezegd en moest nu óf een andere functie zoeken óf buiten de straal van 50 km gaan werken.

Tot slot
De 3 voorbeelden uit de rechtspraak laten duidelijk de waarde van diverse bedingen zien. Het is belangrijk dat bedingen op de juiste wijze worden overeengekomen én goed worden geformuleerd. Neem daarom bij vragen over een relatiebeding, een concurrentiebeding of een geheimhoudingsbeding gerust contact op met Charlotte Koopman, Clarissa Kuipéri-Botter of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 12 april 2022, ECLI:NL:GHSHE:2022:1173
Rechtbank Noord-Holland 3 november 2021, ECLI:NL:RBNHO:2021:9816
Rechtbank Noord-Holland 1 november 2021, ECLI:NL:RBNHO:2021:10078

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-04-28T11:30:29+00:00april 28, 2022|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Het belang van bedingen bedingen
Ga naar de bovenkant