Het concurrentiebeding gaat veranderen!
Wetsvoorstel komt eind 2023.
In veel arbeidsovereenkomsten staat een concurrentiebeding. Het concurrentiebeding wordt anno 2023 echter zo ontzettend breed ingezet, dat 1 op 3 werknemers gebonden is. Dit is veel te veel. Een jaar geleden schreven we al dat veel draagvlak bestaat om het concurrentiebeding –as we know it– te herzien. Inmiddels is de wetgever weer een stapje verder. Het concurrentiebeding gaat veranderen. Hoe? Lees hier meer.
Concurrentiebeding gaat veranderen
Het afgelopen jaar heeft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoek gedaan (laten doen) naar alle mogelijke veranderingen. Op 2 juni 2023 heeft de minister laten weten dat eind 2023 een wetsvoorstel definitief op tafel ligt. Hierin komen in ieder geval de volgende wijzigingen te staan:
- Bij het inroepen van het beding zal een werkgever een vergoeding moeten betalen aan de werknemer. Dit werpt een drempel op bij de werkgever om het beding daadwerkelijk te gebruiken. In veel Europese landen is een dergelijke vergoeding al gebruikelijk.
- Bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd moet ‘het zwaarwichtig belang’ van de werkgever voortaan ook worden gemotiveerd. Dit is nu nog alleen het geval bij contracten voor bepaalde tijd;
- Het geografische bereik moet verplicht worden gespecificeerd en gemotiveerd;
- Het concurrentiebeding wordt wettelijk begrensd in duur.
De praktijk
Is het echt nodig dat het concurrentiebeding gaat veranderen? Dat is de vraag. Wel lijkt het gebruik en bereik inderdaad enigszins te zijn doorgeschoten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een recente uitspraak van de Rechtbank Overijssel. Daar was de werkgever een onderneming die zich richtte op het ontwerpen, leveren en plaatsen van horecakeukens. De werknemer in kwestie was projectadviseur. In de arbeidsovereenkomst stond een concurrentiebeding opgenomen waarbij de werknemer één jaar lang niet in Nederland én België bij een gelijksoortige onderneming mocht werken. De werknemer ervaarde een hoge werkdruk en was lange tijd ziek. Hij wilde graag overstappen naar een andere werkgever. Deze werkgever verkocht eveneens professionele keukens. De werkgever hield vast aan het concurrentiebeding.
Wat vond de rechter?
De nieuwe baan zou een grote (positie)verbetering betekenen voor de werknemer. Bijna 20% meer salaris, betere ontwikkelmogelijkheden en een stuk minder werkdruk. Daarbij had de werknemer zijn gehele carrière -inmiddels 30 jaar- in de keukenbranche gewerkt. En die gehele branche werd belemmerd door het concurrentiebeding. Dat vond de rechter een te grove beperking van de werknemer. Zeker met zijn eenzijdige werkervaring. Het belang van de werkgever -bij handhaving van het concurrentiebeding- werd dan ook betwist. De werkzaamheden bij het nieuwe bedrijf waren beperkter van omvang. De werknemer beschikte ook niet over vertrouwelijke informatie en hij was evenmin verantwoordelijk voor acquisitie. Hij was slechts betrokken geweest bij het tekenproces tot aan de levering. “Daarna zie je klanten over het algemeen 10-15 jaar niet terug (voor een nieuwe keuken)”. Het concurrentiebeding was te nadelig en het werd geschorst. De werknemer mocht van baan wisselen.
Tot slot
Vragen over een concurrentiebeding? Neem zowel als werkgever of als werknemer gerust contact op met Michiel Vergouwen, Charlotte Koopman of één van onze andere specialisten.
Bron:
Rechtbank Overijssel 26 mei 2023, ECLI:NL:RBOVE:2023:1944
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/06/02/kabinet-legt-concurrentiebeding-aan-banden
Liever direct contact opnemen?
Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog
Op de hoogte blijven?
Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.