Home » Kinderopvang: (tijdelijk) sluiten van groepen

Kinderopvang: (tijdelijk) sluiten van groepen

Kan én mag dit juridisch gezien?

sluiten van groepen

Een actueel probleem in de kinderopvang is het sluiten van groepen wegens een blijvend tekort aan geschikt personeel. We krijgen dan ook veel vragen uit de praktijk over de (on)mogelijkheden bij zo’n, al dan niet tijdelijke, sluiting. De Geschillencommissie Kinderopvang heeft eveneens veel te maken met kinderopvangorganisaties die groepen sluiten vanwege personeelstekort. Lees in deze blog onze bevindingen over het (tijdelijk) sluiten van groepen in de kinderopvang.

Communicatie is key
Ja, het is een probleem als een kinderopvang onvoldoende personeel heeft om alle groepen van (vaste) gezichten te voorzien. Maar uit een uitspraak van de Geschillencommissie Kinderopvang blijkt dat vooral ‘de manier waarop’ van belang is als een kinderopvang hierdoor moet overgaan tot een (tijdelijke) sluiting. Op 23 mei 2023 hoorde een ouder over de sluiting van de peutergroep van hun dochter, per 1 juni 2023. Dit zou zijn voor de duur van zes weken. De Geschillencommissie oordeelde op 31 mei 2023 dat dit bericht veel eerder had moeten worden gestuurd. De kinderopvangorganisatie had daarnaast geen alternatieven aangeboden. De tijdelijke sluiting werd in deze omstandigheden ‘zeer onzorgvuldig’ geacht en ‘van een professionele organisatie mocht meer worden verwacht’. De sluiting mocht dan ook niet doorgaan.

Redelijke termijnen zijn noodzakelijk
Uit een andere uitspraak van de Geschillencommissie blijkt dat een organisatie redelijke termijnen in acht moet nemen. Zo kreeg een ouder op 25 juli 2022 te horen dat de BSO van zijn drie dochters per 1 september 2022 definitief zou sluiten, wederom wegens personeelstekort. De ouder vond dit te kort dag en wilde hiervoor compensatie ontvangen. De Geschillencommissie oordeelde echter dat de aankondiging met een termijn van 41 dagen voor de sluiting, wél redelijk was. Er was dus geen reden voor financiële compensatie.

Alternatieven aanbieden
Een derde uitspraak van de Geschillencommissie betrof de sluiting van een zeer kleine peutergroep (2 kinderen) wegens een tekort aan personeel. Er werd een alternatief aangeboden op een andere locatie, 5 kilometer verderop. Een ouder ging hiermee niet akkoord en stapte naar de Geschillencommissie. Die stelde vast dat de kinderopvang überhaupt nog maar drie maanden had geduurd. De kinderopvang had deze maanden moeten overbruggen voor de ouder. Het aangeboden alternatief was onvoldoende. De ouder werd € 500,- vergoeding toegewezen.

Tot slot
De advocaten en juristen van DKVA kennen de kinderopvangbranche goed en zijn gespecialiseerd in de juridische kwesties die binnen deze branche spelen. Onze boodschap is dat een enkel beroep op personeelstekort onvoldoende is in een discussie over o.a. het mogen wijzigen/opzeggen van de overeenkomst en compensatie. Duidelijke communicatie, redelijke termijnen en het aanbieden van alternatieven kunnen een zaak maken of breken. Neem bij vragen gerust contact op met Claudia van Hooff, Charlotte Koopman of één van onze andere specialisten.

Bronnen:

Lees meer
Tijdens corona (2021) schreven wij een blog over de vraag of personeelstekort een grond is voor overmacht: https://dekoningvergouwen.nl/sluiting-kinderopvang-door-personeelstekort-overmacht

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-10-02T09:36:31+02:00oktober 2, 2023|Arbeidsrecht, Chantal de Blaeij|0 Reacties

Over de auteur:

Ga naar de bovenkant