Home » Sluiting kinderopvang door personeelstekort: overmacht?

Sluiting kinderopvang door
personeelstekort

Personeelstekort en corona, the perfect storm.

sluiting kinderopvang door personeelstekort

Veel ouders met kinderen op een kinderopvang hebben het gemerkt. Er worden momenteel (incidenteel) hele opvanggroepen gesloten, omdat het de kinderopvang niet lukt het rooster rond te krijgen. Dit komt door personeelstekort in combinatie met de coronacrisis. Wat zijn de financiële en juridische consequenties van een dergelijke sluiting? Wanneer is eigenlijk sprake van overmacht? Lees het in deze blog.

Sluiting kinderopvang door personeelstekort
Een sluiting kinderopvang door personeelstekort heeft financiële en juridische consequenties. In principe hoeven ouders niet te betalen voor niet-geleverde opvang. Een tweede gevolg van een sluiting zou kunnen zijn dat de opvangorganisatie de schade die ouders lijden -als gevolg van het feit dat zij hun kinderen niet naar de opvang kunnen brengen- moet vergoeden. Als de opvangorganisatie een beroep kan doen op overmacht, dan hoeft dit echter niet.

Wanneer is sprake van overmacht?
Er is sprake van overmacht als sluiting niet te wijten is aan de schuld van de opvangorganisatie. Dit is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden. Een beroep op overmacht is in sommige gevallen van sluiting verdedigbaar. Er moeten concrete aanknopingspunten worden gevonden voor een beroep op overmacht, hetgeen maakt dat dit verschilt per opvangorganisatie.

Zo moet de vraag worden beantwoord of de opvangorganisatie al het mogelijke heeft gedaan om de roosters rond te krijgen. Ook kan relevant zijn op welke termijn de ouders over een sluiting zijn ingelicht. Omdat de vraag, of sprake is van overmacht, zeer casuïstisch is, adviseert zowel de Brancheorganisatie Kinderopvang als de Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang om opvangorganisaties die met sluiting van groepen te maken hebben/krijgen juridisch advies in te winnen.

Juridisch Advies
Voor goed advies inzake de juridische positie bij het niet kunnen leveren van een afgesproken dienst vanwege een personeelstekort, kunnen opvangorganisaties terecht bij De Koning Vergouwen Advocaten. Dit kantoor heeft namelijk een gespecialiseerd Team Kinderopvang (zie: Team Kinderopvang). Neem gerust contact op met Charlotte Koopman via koopman@dkva.nl of Clarissa Kuiperi-Botter via kuiperi@dkva.nl.

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-11-24T10:36:10+00:00november 17, 2021|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Sluiting kinderopvang door personeelstekort: overmacht?
Ga naar de bovenkant