Loonsancties, hoe zit het?
Een loonsanctie als drukmiddel.
Elke werknemer kijkt uit naar de dag waarop het salaris wordt gestort. Ook arbeidsongeschikte werknemers krijgen loon doorbetaald. Zolang zij zich tenminste houden aan hun (re-integratie)-verplichtingen. Loopt dat stroef, dan kan een werkgever gebruik maken van een loonsanctie. Je kan het loon van een werknemer dan tijdelijk opschorten of zelfs helemaal stoppen. Hoe dit in de praktijk werkt, lees je in deze blog.
Loonstop of loonopschorting
Het is bij een zieke werknemer, die weigert mee te werken aan re-integratie, belangrijk om een ‘drukmiddel’ te hebben. Er zijn twee opties. De eerste is loonopschorting. Het loon vervalt hierbij niet, maar wordt uitgesteld totdat weer medewerking wordt verleend. Dit middel wordt gebruikt als een zieke werknemer weigert informatie te geven over de arbeidsongeschiktheid. Dus bijvoorbeeld bij het niet verschijnen bij de bedrijfsarts. Na een schriftelijke waarschuwing mag het loon worden opgeschort totdat de werknemer wel naar de bedrijfsarts gaat. Met terugwerkende kracht heeft de werknemer vervolgens weer recht op het gehele bedrag.
Een loonstop gaat een stuk verder. Hier krijgt een zieke werknemer geen loonbetaling meer. Een werknemer krijgt hiermee te maken als hij of zij weigert passende arbeid te verrichten of wanneer de genezing bewust wordt vertraagd of belemmerd. Ook in het geval van een loonstop moet eerst een schriftelijke waarschuwing zijn gegeven.
In de praktijk
Een werknemer was sinds 2012 in dienst als cateringmedewerker. Op 30 januari 2020 meldde zij zich ziek. De werkgever wilde vervolgens dat de werknemer naar de bedrijfsarts ging. Dit hele traject ging zeer moeizaam. De werknemer heeft herhaaldelijk niet of niet op tijd gereageerd op brieven/e-mails/telefoontjes. Ook is zij regelmatig niet verschenen op afspraken bij de bedrijfsarts of arbeidsdeskundige. De werkgever heeft diverse keren een loonsanctie ingezet. Dit ‘drukmiddel’ zorgde ervoor dat de werknemer dan wel naar de bedrijfsarts of andere afspraak ging. Helaas viel zij daarna steeds weer in hetzelfde patroon van niet bereikbaar zijn of niet verschijnen. Totdat weer een nieuwe loonsanctie werd aangekondigd of opgelegd.
Dat is uiteraard niet zoals een zieke werknemer zich tijdens een re-integratietraject behoort te gedragen. De kantonrechter oordeelde dan ook dat deze situatie -waarbij een werknemer zonder goede grond de controlevoorschriften bij ziekte herhaaldelijk niet nakomt, ook niet nadat een loonsanctie is opgelegd- ernstig verwijtbaar handelen was. Hierdoor volgde ontslag zonder een transitievergoeding.
Tot slot
Een loonsanctie kan een effectief middel zijn om een vastgelopen situatie weer op gang te helpen. Denk wel aan de schriftelijke waarschuwing vooraf en let er ook op dat de juiste sanctie wordt gekozen. Foutjes liggen in de risicosfeer van de werkgever. Neem daarom bij twijfel of vragen gerust advies op met Charlotte Koopman, Bram Furstner of één van onze andere specialisten.
Bron: Rechtbank Rotterdam, 07 oktober 2021, ECLI:NL:RBROT:2021:13424
Liever direct contact opnemen?
Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog
Op de hoogte blijven?
Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.