Home » Met testbewijzen naar Artis, kan het al?

Met testbewijzen naar Artis, kan het al?

Alles over de ‘Tijdelijke wet testbewijzen covid-19’

testbewijzen

Deze maand starten diverse pilots in de cultuur-, sport- en recreatiesector waarbij testbewijzen worden ingezet. Bezoekers van dergelijke evenementen en attracties laten bij de ingang een bewijs zien van een negatieve (recente) coronatest. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker naar binnen mag. De basis hiervan ligt in het wetsvoorstel ‘Tijdelijke wet testbewijzen covid-19’. Gekozen is voor plekken en activiteiten die niet essentieel zijn, maar meer ‘voor de leuk’. Zo worden mensen die zich niet willen laten testen, nauwelijks benadeeld. Meer weten? Lees deze nieuwe blog.

Weer naar Artis
Het gaat o.a. om plekken als de Keukenhof, dierentuinen Artis en Blijdorp en Madame Taussauds. Ook Holland Casino en diverse theaters doen mee. Alle locaties en evenementen zijn hier te vinden. Mensen die naar deze proeflocaties willen gaan, kunnen zich aanmelden bij de organisator van het desbetreffende evenement. De organisator geeft vervolgens meer info over de testbewijzen.

Doel van de pilots
Het doel is om te kijken of sommige sectoren weer open kunnen. Het duurt nog wel even voordat iedereen (die dat wil) is ingeënt en op deze manier wordt gekeken of bezoekers daadwerkelijk interesse hebben in sneltesten en testbewijzen. De pilots zijn tevens een handige manier om praktijkervaring op te doen met het vooraf testen voor toegang en de controle bij de deur.

Hoe zit het juridisch?
Het wetsvoorstel ‘Tijdelijke wet testbewijzen covid-19’ is de wettelijke basis van de testbewijzen. Het verplichten van een testbewijs raakt immers grondrechten, waaronder het recht op lichamelijke integriteit en het recht op privacy. Voor een beperking van deze rechten is een wettelijke basis nodig. Het wetsvoorstel regelt de grondslag om (bij ministeriële regeling) testbewijzen te kunnen inzetten voor toegang tot sport- en jeugdactiviteiten, culturele instellingen, evenementen, etc. De wet moet ingaan op 1 mei 2021. Met de pilots van april 2021 wordt de wet als het ware uitgetest.

Hoe werkt het?
Vanuit de overheid worden applicaties beschikbaar gesteld waarin testuitslagen worden omgezet in eenvoudige testbewijzen. Denk aan een QR-code. Testbewijzen kunnen ook op een niet digitale manier worden verstrekt (papieren printje). Het testbewijs moet verder actueel en betrouwbaar zijn. Ook kunnen verschillende type testen worden verplicht, waarbij het soort activiteit of voorziening verschil kan maken. Tot slot moet iedereen zich ook nog legitimeren voordat toegang wordt verschaft tot de activiteiten. Als de pilots in april 2021 lukken, dan zijn vanaf mei 2021 meer evenementen mogelijk met testbewijzen.

Niet essentieel
Het wetsvoorstel is mogelijk, omdat het gaat om niet essentiële uitjes. De sectoren die meedoen worden vrijwel altijd vanuit een vrije keuze bezocht. Je gaat immers niet naar Artis als je daar geen zin in hebt. Zo zullen mensen zich niet gedwongen voelen om testbewijzen te gebruiken. In het verlengde hiervan is een testbewijs niet verplicht voor de werknemers in de sectoren die meedoen. Uit eerdere Fieldlabs bleek echter al dat werknemers in hoge mate bereid waren zich vrijwillig te laten testen. Daarnaast gelden ook nog altijd de ‘gewone’ maatregelen (mondkapje, afstand houden, handen wassen, etc.).

Tot slot
Meer informatie over het bovenstaande is hier te lezen. Heb je nadere juridische vragen over corona, testen en vaccineren neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman of één van onze andere specialisten.

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de bovenkant