Home » Office romance: juridische gevolgen

Office romance: juridische gevolgen

Voorbeelden uit de rechtspraak.

office romance

Het CBS deed een onderzoek waaruit bleek dat ongeveer 300.000 mensen een relatie hebben met een collega bij hetzelfde bedrijf. Dat was maar liefst 4% van de beroepsbevolking. Uit een ander onderzoek (van vacaturesite Jobbird) bleek dat 22% van de bevolking een partner op het werk had ontmoet. Afgezien van de gebruikelijke voor- en nadelen van een office romance, kan zo’n relatie ook juridische gevolgen hebben. Lees in deze blog 3 smeuïge voorbeelden uit de rechtspraak.

Office romance tussen collega’s
Relaties tussen collega’s kunnen ingewikkeld zijn. Om die reden gold bij de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn een gedragscode. Hieruit volgde dat een privérelatie altijd gemeld moest worden. Een werknemer van de P.I. had in 2020 een relatie gehad met een collega. De werkgever stelde vast dat deze relatie niet was gemeld en wilde ontslag wegens verwijtbaar handelen. Het Hof wees dit toe. De werknemer had moeten begrijpen dat gevangenismedewerkers op het gebied van integriteit en betrouwbaarheid aan hoge eisen moeten voldoen. Dit gezien het bijzondere karakter en de risico’s van het werken binnen een penitentiaire inrichting. Van de werknemer had verwacht mogen worden dat zij haar relatie wél aan haar leidinggevende had gemeld. Zij had zelfs bewust gelogen over de relatie toen zij hiernaar gevraagd werd. Om die reden was sprake van verwijtbaar handelen. Er volgde ontslag + transitievergoeding.

Office romance tussen werkgever-werknemer
Relaties tussen werkgever en werknemer zijn nog ingewikkelder. De kantonrechter uit Bergen op Zoom liet zich een paar jaar geleden uit over zo’n geval. De man was sinds 2002 in dienst bij de vrouw. Ze hadden dus zowel een liefdesrelatie als een arbeidsrechtelijke relatie. Toen deze office romance tot een turbulent einde kwam, heeft de vrouw de man op staande voet ontslagen. Mocht dit? De kantonrechter had wijze woorden. “Partijen hebben een situatie gecreëerd waarin werk en liefde met elkaar zijn verweven. Nu de liefdesrelatie op een heftige manier is geëindigd, heeft dit zijn doorwerking in de arbeidsrechtelijke relatie”. Ontslag op staande voet was onterecht, maar de arbeidsverhouding was wel verstoord. Er volgde ontslag met een transitievergoeding, maar zonder billijke vergoeding.

Office romance met overspel
Dan de uitzonderlijke zaak bij de kantonrechter Haarlem. Een werknemer van een orgelmakerij begon een liefdesrelatie met de echtgenote (!) van een collega. Het bedrijf was alleen zó klein, dat de werknemer en de bedrogen collega elkaar daarna onmogelijk konden ontlopen. De bedrogen collega wilde absoluut niet meer samenwerken met de werknemer. Ook andere werknemers keerden zich tegen hem. Omdat het zeer specialistisch werk betrof (orgels maken), was een goede onderlinge verhouding tussen alle collega’s essentieel. De rechter kon niets anders dan de arbeidsovereenkomst beëindigen en zei hierover: “Hoewel de affectieve relatie als een privéaangelegenheid moest worden aangemerkt, heeft werknemer wel het risico genomen dat deze privéomstandigheid gevolgen zou krijgen voor de arbeidsrelatie met werkgever. Het betreft een buitengewoon ongelukkige situatie waarvan geen van partijen een verwijt valt te maken.” De ontslagen werknemer ontving nog een billijke vergoeding van € 3.500,-.

Tot slot
Hoewel een liefdesrelatie in beginsel privé is, neemt iemand bij een relatie op de werkvloer toch het risico dat dit gevolgen kan hebben voor de arbeidsrelatie. Uiteraard zijn bovenstaande gevallen uitzonderingen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Michiel Vergouwen of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Gerechtshof Den Haag 10 mei 2022, ECLI:NL:GHDHA:2022:945
Kantonrechter Bergen op Zoom d.d. 7 oktober 2016, ECLI:NL:RBZWB:2016:6287
Kantonrechter Haarlem d.d. 21 december 2011, ECLI:NL:RBHAA:2011:BU9411
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/15-van-de-relaties-vinden-plaats-op-de-werkvloer/#:~:text=Uit%20hun%20onderzoek%20bleek%20dat,die%20op%20de%20werkvloer%20starten.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2014/07/bijna-150-duizend-stellen-op-de-werkvloer

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-02-14T09:10:13+00:00februari 14, 2023|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Office romance: juridische gevolgen
Ga naar de bovenkant