Home » Ontslag door niet melden nevenwerkzaamheden

Ontslag door niet melden nevenwerkzaamheden

Meldingsplicht werknemer serieuze zaak.

nevenwerkzaamheden

Werknemers mogen in principe vrijuit nevenwerkzaamheden verrichten. Sinds 1 augustus 2022 mag een werkgever een werknemer niet langer belemmeren om buiten het werkrooster voor een andere werkgever te werken. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen. Zoals de werknemer die werd ontslagen wegens het niet melden van zijn nevenwerkzaamheden. Want transparantie mag wel degelijk van een werknemer worden verwacht. Lees in deze blog de details.

De werknemer
De werknemer in kwestie was sinds 2010 in dienst bij een bedrijf gericht op de vliegtuigindustrie. Hij had een functie die zeer zelfstandig was en waarvoor hij veel moest reizen. Om enigszins controle en overzicht te houden, verwachtte de werkgever van alle werknemers dat zij ieder jaar een training ethiek volgden en een formulier invulden om eventuele nevenwerkzaamheden te vermelden. Dit formulier heette het COI-formulier, dat stond voor ‘Conflicts of Interest’.

De nevenwerkzaamheden
In 2014 meldde de werknemer in het COI-formulier over zijn nevenwerkzaamheden inzake vertaalwerkzaamheden (de werknemer was Russisch) voor het familiebedrijf van zijn partner. Dit bedrijf was een ‘airport ground handling company’. In 2016 vulde hij in dat, voor wat betreft zijn nevenwerkzaamheden, niets was gewijzigd sinds 2014. Hij zou derhalve nog steeds vertalen.

Verzwegen feiten
Jaren later, in 2021, kwam de werkgever erachter dat de werknemer sinds 2015 bij het handelsregister stond ingeschreven als general manager en statutair directeur van het familiebedrijf. De zaken ging ook goed, want het bedrijf genereerde een jaarlijkse omzet van 1,39 miljoen USD. De winst was in 2019 zo’n € 116.000,-. De werkgever vond dat de werknemer niet integer en transparant was geweest over deze nevenwerkzaamheden. De kantonrechter ontbond de arbeidsovereenkomst op de e-grond (verwijtbaar handelen) met toekenning van een transitievergoeding en geen billijke vergoeding. De werknemer ging in hoger beroep.

Wat vond het Hof?
Die stelde vast dat geen algeheel nevenwerkzaamhedenverbod gold. De werknemer was echter wel verplicht nevenwerkzaamheden te melden, zodat de werkgever kon beoordelen of daarmee al dan niet een belangenverstrengeling ontstond. Juist vanwege de zelfstandigheid van de functie diende de werknemer transparant te zijn. Hij had de COI-formulieren over de jaren 2014 t/m 2020 onvolledig ingevuld door niet te melden dat hij general manager was en bovendien ook nog voor de helft eigenaar. Het jarenlang herhaaldelijk schenden van de verplichting de COI-formulieren juist en volledig in te vullen, achtte het Hof -net zoals de kantonrechter- verwijtbaar.

Tot slot
Nevenwerkzaamheden zijn niet verboden. Wel geldt sinds 1 augustus 2022 dat het verbieden van nevenwerkzaamheden uitsluitend mogelijk is op basis van een objectieve rechtvaardigingsgrond. Een nevenwerkzaamhedenbeding is, ook nu dus, niet verboden. En van een werknemer mag in ieder geval worden verwacht om open, eerlijk en transparant te zijn over nevenwerkzaamheden. Te maken met dergelijke kwesties? Neem dan gerust contact op met Michiel Vergouwen, Bram Furstner of één van onze andere collega’s.

Bron:
Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 1 december 2022, ECLI:NL:GHSHE:2022:4153

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-02-21T09:04:02+00:00februari 21, 2023|Arbeidsrecht, Michiel Vergouwen|Reacties uitgeschakeld voor Ontslag door niet melden nevenwerkzaamheden
Ga naar de bovenkant