Home » Ontslag tijdens proeftijd: discriminatie?

Ontslag tijdens proeftijd: discriminatie?

Voorbeelden uit de rechtspraak.

ontslag tijdens proeftijd

Ontslag tijdens de proeftijd. Het is niet leuk om tijdens de eerste maand van een nieuwe baan alweer ontslagen te worden. Het is wel het reële risico van een proeftijdbeding. Soms leidt het tot een gang naar de rechter. Zoals de werknemer die in haar proeftijd werd ontslagen en dacht dat dit kwam door haar chronische aandoening. Zij vermoedde discriminatie en eiste bij de rechter een billijke vergoeding ter hoogte van € 75.000,-, een schadevergoeding ad € 7.500,- en een transitievergoeding. Lees hier wat de rechter daarvan vond.

Ontslag tijdens proeftijd
De proeftijd is bij uitstek bedoeld om te onderzoeken of sprake is van een match of mismatch tussen een werknemer en de nieuwe functie. Uiteraard moet er wel een rechtsgeldige reden zijn om de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd op te zeggen. Het is niet toegestaan om dit op basis van een discriminatiegrond te doen, zoals een zwangerschap of een chronische ziekte.

Discriminatie?
De werknemer in deze recente kwestie van het Hof Arnhem-Leeuwarden was op 1 september 2021 begonnen aan een nieuwe baan voor 16 uur per week. De werknemer had een chronische ziekte, te weten fibromyalgie. Dat zorgt voornamelijk voor veel pijn en ernstige vermoeidheid. Op 24 september 2021, slechts 3 weken na de indiensttreding, gaf de werkgever aan dat de werknemer in de proeftijd werd ontslagen. De werknemer stelde dat dit was wegens haar fibromyalgie. De rechter moest eraan te pas komen.

Wat vond de rechter?
De werkgever had al snel ernstige twijfels over het vermogen van de werknemer om in een team te functioneren. Dat was, volgens de rechter, al een valide reden om de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd op te zeggen. In de eerste 3 weken wilde de werknemer al volledig thuiswerken, hoewel zij in deze opstartfase echt op kantoor moest zijn met het team. De werknemer vond het op kantoor te druk en ze klaagde over collega’s die teveel kletsten over niet werkgerelateerde onderwerpen. Ook constateerde de werkgever gebrek aan enthousiasme en motivatie. Het was dus niet de ziekte van de werknemer die de reden was voor de opzegging. Er was simpelweg een mismatch, aldus de rechter. Hoe deze werknemer door het sollicitatieproces is gekomen, blijft een onbeantwoorde vraag.

Tot slot
Wij schreven eerder al over een werknemer die een klacht indiende bij het College voor de Rechten van de Mens toen zij werd ontslagen in haar proeftijd. Ook zij vond dat sprake was van discriminatie. Spoiler: dat was het niet. Vragen over ontslag tijdens proeftijd, vermoedens of beschuldigingen rondom discriminatie of andere gerelateerde zaken? Neem dan gerust contact op met Dorien Zwart, Charlotte Koopman of één van onze andere specialisten.

Bron:
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 15 augustus 2022, ECLI:NL:GHARL:2022:7103

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-10-03T09:48:27+00:00oktober 2, 2022|Arbeidsrecht, Dorien Zwart|Reacties uitgeschakeld voor Ontslag tijdens proeftijd: discriminatie?
Ga naar de bovenkant