Home » Opzegverbod en toch ontslag, kan dat?

Opzegverbod en toch ontslag, kan dat?

Wat zijn de mogelijkheden?

opzegverbod

Sommige werknemers kunnen niet (zomaar) worden ontslagen. Zij genieten ontslagbescherming, omdat sprake is van een opzegverbod. Het bekendste opzegverbod is bij ziekte. Een zieke werknemer kan niet (zomaar) worden ontslagen. Ook voor een zwangere werknemer of een OR-lid geldt een wettelijk opzegverbod. Toch is het niet heilig en zijn er uitzonderingen. Zoals het OR-lid van de bloemenveiling dat ongevraagd anti-vaccinatiefilmpjes naar collega’s bleef sturen. Mocht hij worden ontslagen? Lees meer in deze blog.

Opzegverbod
Een opzegverbod is een verbod op ontslag, dat in de wet is geregeld. De achterliggende reden: werknemers beschermen die in een kwetsbare positie zitten. Als sprake is van een opzegverbod, kan het UWV of de kantonrechter geen toestemming geven voor ontslag. Denk aan:

  • opzegverbod tijdens de eerste 2 jaar ziekte van de werknemer (wegens ziekte);
  • opzegverbod tijdens de zwangerschap en het zwangerschaps- en bevallingsverlof van de werknemer én tijdens de eerste 6 weken nadat de werknemer weer terug is;
  • opzegverbod als de werknemer lid is van een OR of personeelsvertegenwoordiging of op een kandidatenlijst staat;
  • opzegverbod als de werknemer de (buitenlandse) militaire dienstplicht of vervangende dienst vervult;

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zo gelden opzegverboden niet bij een ontslag in de proeftijd, bij een ontslag op staande voet of bij een ontslag wegens een faillissement.

Opzegverbod, toch ontslag
Ook uit de rechtspraak volgen uitzonderingen. Zoals de werknemer van de bloemenveilig in Aalsmeer. Hij was sinds 2007 in dienst en was OR-lid en FNV-kaderlid. Gedurende het hoogtepunt van de coronacrisis stuurde de HR-directeur diverse corona-updates naar alle werknemers. Hierin stond dat de bloemenveiling ‘vaccineren stimuleerde, maar vooral haar werknemers vroeg of zij elkaars keuze met betrekking tot vaccineren en ieders mening over de coronamaatregelen wilden respecteren.’

De werknemer in kwestie vond dat lastig. Hij stuurde veelvuldig antivaccinatie-filmpjes naar alle collega’s. Hij vond dat wellicht zijn taak als OR-lid. Na een officiële waarschuwing stuurde hij een filmpje naar zijn leidinggevende met als titel: ‘De vaccins zijn ontworpen om te doden en de planeet te ontvolken’. Er volgden nog vele gesprekken, een andere werkplek, een ziekmelding en een loonstop. Uiteindelijk stapte de werkgever naar de kantonrechter voor ontslag. De werknemer beriep zich o.a. op het opzegverbod wegens zijn OR-lidmaatschap.

Wat vond de rechter?
De kantonrechter oordeelde dat het ontbindingsverzoek geen verband hield met lidmaatschap van een medezeggenschapsorgaan (art. 7:670 lid 4 BW). Het opzegverbod stond dan niet in de weg. De werknemer kon in het geheel niet onderbouwen waarom het versturen van de anticorona- en antivaccinatie berichten en -filmpjes verband zou houden met zijn OR-lidmaatschap. De situatie was echter onnodig geëscaleerd en de werknemer had weinig moeite gedaan om het conflict op te lossen. Ontslag volgde, maar wel met toekenning van de transitievergoeding.

Tot slot
Heb je te vragen over een opzegverbod, ontslagbescherming of hulp nodig bij een ontslag? Neem dan gerust contact op met Dorien Zwart, Demi op den Velde of één van onze andere specialisten.

Bron:
Rechtbank Den Haag d.d. 29 augustus 2022,  zaaknummer 748853 RP VERZ 22-50118
AR 2022-1044, niet gepubliceerd op rechtspraak.nl

Lees hier meer over de mogelijkheden van ontslag tijdens ziekte: https://dekoningvergouwen.nl/ja-maar-ik-ben-ziek

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-11-08T10:56:49+00:00november 7, 2022|Arbeidsrecht, Dorien Zwart|Reacties uitgeschakeld voor Opzegverbod en toch ontslag, kan dat?
Ga naar de bovenkant