Per 2 augustus 2022: betaald ouderschapsverlof
Invoering EU-richtlijn voor werk-privé-balans.
Werkgevers en jonge ouders (in spé) opgelet! Vanaf 2 augustus 2022 gaat een nieuwe wet in inzake betaald ouderschapsverlof. Het kabinet wil namelijk dat werknemers meer ruimte krijgen om te kiezen hoe ze werk & zorg willen combineren. Om die reden is deze nieuwe stap genomen in de verlofregelingen voor ouders van jonge kinderen. Dit in navolging van een EU Richtlijn (2019/1158) die het evenwicht tussen werk en privé van ouders en mantelzorgers moet verbeteren. Op 2 augustus 2022 is het dus zover. Lees in deze blog wat allemaal gaat veranderen.
Betaald ouderschapsverlof
Op 2 augustus 2022 wordt het wettelijk betaald ouderschapsverlof voor het eerst in Nederland geïntroduceerd. Sommige werkgevers en/of CAO’s boden al een vorm van betaald ouderschapsverlof. Straks is echter sprake van een algemeen recht op betaald ouderschapsverlof voor iedereen. Ouders kunnen maximaal 9 weken lang betaald ouderschapsverlof opnemen tegen 70% salaris (max. dagloon). Het UWV vergoedt deze uitkering aan werkgevers. Deze 9 weken betaald ouderschapsverlof moeten binnen één jaar na de geboorte (of adoptie) van het kind worden opgenomen. Als een kind al is geboren, maar op 2 augustus 2022 nog jonger is dan één jaar, dan kunnen ook deze ouders gebruik maken van het nieuwe betaald ouderschapsverlof. Tijdens het wettelijk betaald ouderschapsverlof heeft de werknemer recht op vakantietoeslag en bouwt de werknemer wettelijke vakantiedagen op.
Onbetaald ouderschapsverlof
Het onbetaald ouderschapsverlof, zoals we dat reeds kenden, blijft bestaan. Indien de werknemer voldoet aan de voorwaarden voor het betaald ouderschapsverlof, geldt vanaf 2 augustus dat zij 9 weken betaald verlof en vervolgens nog 17 weken onbetaald ouderschapsverlof kunnen genieten. (voorheen was dit 26 weken onbetaald). Voor het onbetaald verlof geldt dat dit kan tot het 8e levensjaar van het kind.
Mag werkgever (on)betaald ouderschapsverlof weigeren?
De weigeringsgronden veranderen niet. Die blijven hetzelfde. Uitsluitend bij zéér zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen mag een werkgever ‘dwarsliggen’. Deze weigering moet eerder worden gegeven dan 4 weken voor de ingangsdatum van het ouderschapsverlof. Ook moet alsnog verlof worden toegewezen binnen een redelijke termijn. Er bestaat een verplichting tot overleg tussen werkgever en werknemer. Een simpele ‘nee’ is dus uitgesloten.
Jurisprudentie (on)betaald ouderschapsverlof weigeren
Uit de jurisprudentie volgt dat vrijwel nooit een zwaarwegend bedrijfsbelang zó zwaar was, dat de werknemer niet van ouderschapsverlof mocht genieten. Zo mocht een groothandel in wild en gevogelte een werknemer geen ouderschapsverlof van 1,5 dag per week weigeren. Waarom weigeren? De werknemer zou onmisbaar zijn in de bedrijfsvoering vanwege zijn specialistische kennis op het gebied van de inkoop en verkoop van ‘cooked poultry’. Hetzelfde gold voor een piloot van Easyjet. Die wilde eveneens ouderschapsverlof, hetgeen werd geweigerd door de werkgever. De rechter vond de aangevoerde roostertechnische problemen en bezettingsproblemen echter onvoldoende zwaarwegend, zodat het verlof toch doorging.
Tot slot
Vragen over betaald ouderschapsverlof? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Chantal de Blaeij of één van onze andere specialisten.
Bronnen
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderschapsverlof/invoering-van-2-maanden-betaald-ouderschapsverlof
Rechtbank Midden-Nederland 13 december 2017, ECLI:NL:RBMNE:2017:6694
Rechtbank Noord-Holland 26 april 2016, ECLI:NL:RBNHO:2016:3209
Liever direct contact opnemen?
Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog
Op de hoogte blijven?
Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.