Home » Reorganisatie bij KLM, wie volgt?

Reorganisatie bij KLM,
wie volgt?

Hulp bij een reorganisatie vanaf stap 1.

Reorganisatie bij KLM

De gevolgen van de coronacrisis worden helaas steeds meer zichtbaar. Grote bedrijven zijn inmiddels gestart met reorganisaties. Bij concertorganisator Mojo (Lowlands, North Sea Jazz) moet een derde van het personeel vertrekken. Bij La Place worden 440 werknemers ontslagen. Ook Talpa, Mediamarkt en KLM zijn flink aan het snijden. KLM stond pas nog voor de rechter, omdat het bedrijf -tegen de wil van de vakbond in- niet het ‘last in first out’-principe wilde toepassen. In plaats daarvan werkt KLM met het afspiegelingsbeginsel. Lees in deze blog kort over afspiegelen (en meer), want: reorganiseren kan je leren.

Afspiegelingsbeginsel

Sinds 2015 geldt bij reorganisaties het afspiegelingsbeginsel. Met deze methode wordt de volgorde van ontslag bepaald. Welke werknemer moet vertrekken en wie mag blijven? Bij afspiegelen wordt gekeken naar leeftijdsopbouw per functie, zodat de ontslagen zoveel mogelijk verdeeld worden. Per leeftijdsgroep en per functie moet de werkgever de werknemer met het kortste dienstverband als eerste voor ontslag voordragen. Behalve, als in een CAO hierover regels zijn opgenomen.

KLM kwestie

KLM had sinds jaar en dag zo’n afwijkende CAO. Tot 2015 maakte zij bij een reorganisatie gebruik van het ‘last in first out’-principe. Hierbij werd het gehele cabinepersoneel als één groep gezien (ongeacht functieniveau) en moesten de mensen die als laatst in dienst waren gekomen, als eerste weer weg. Omdat de laatste CAO afliep in 2014, moet sindsdien gewoon het afspiegelingsbeginsel worden gebruikt. Zo ook bij de aanstaande reorganisatie. De vakbond van het cabinepersoneel vond dit niet eerlijk en stapte naar de rechter.

KLM betoogde niet langer het ‘last in first out’-principe te willen gebruiken, omdat dit tot een onevenwichtige samenstelling van het cabinepersoneel zou leiden. Vooral jonge werknemers op het laagste functieniveau zouden dan voor ontslag in aanmerking komen. Met het afspiegelingsbeginsel zou per functieniveau en per leeftijdsgroep worden gerekend. Een stuk eerlijker en evenwichtiger. De rechter was het hiermee eens en stelde de vakbond in het ongelijk. De corona-reorganisatie gaat dus via het afspiegelingsbeginsel.

Reorganisatie

Krijg je ook te maken met een reorganisatie, als werkgever of werknemer? Dan is hulp en advies vanaf stap 1 aan te raden, want de regels van het UWV zijn complex. Wij kunnen o.a. helpen bij afspiegelen, kijken naar unieke functies, herplaatsingsmogelijkheden bespreken en ga zo maar door. Neem bij vragen of voor een eerste adviesgesprek gerust even contact op met Charlotte Koopman, Clarissa Kuipéri-Botter of één van onze andere specialisten.

Bron:
Rechtbank Amsterdam d.d. 30 juni 2020, ECLI:NL:RBAMS:2020:3192

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-01-07T08:45:33+01:00augustus 6, 2020|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman, Ondernemingsrecht|0 Reacties
Ga naar de bovenkant